A ŠTA JE S GRADONAČELNIKOM SKAKOM Pokrenuta istraga zbog sumnje da su Sarajlić, Delalić i Šehović počinili krivično djelo trgovine utjecajem

Aktuelno
A ŠTA JE S GRADONAČELNIKOM SKAKOM Pokrenuta istraga zbog sumnje da su Sarajlić, Delalić i Šehović počinili krivično djelo trgovine utjecajem
,

Novonastala situacija zbog pandemije koronavirusa samo je privremeno usporila pravosudnu aktivnost o aferi "Asim", ali je danas ipak otkriveno da je istraga u tijeku zbog osnova sumnje da su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović počinili krivično djelo primanja nagrade za trgovinu utjecajem.

Općinski sud u Sarajevu, odnosno sutkinja za prethodni postupak Tanja Curović u krivičnom predmetu protiv pomenutih je još 20. marta zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem izdala naredbu za privremeno oduzimanje određenih predmeta koji se mogu koristiti u toku istrage.

Ključni dokaz Tužilaštva je audiosnimak koji je objavljen u medijima početkom marta, koji u značajnoj mjeri kompromituje sada već bivšeg visokopozicioniranog političara iz SDA Asima Sarajlića, ali i kantonalnog zastupnika Sabahudina Delalića i općinskog vijećnika Muhameda Šehovića.

U ovom predmetu u svojstvu svjedoka već ranije je saslušan načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je i objavio snimak na kojem se čuje kako Sarajlić, Delalić i Šehović komentiraju određene aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom.

vh-semir-efendic-alipasino-polje-1-copy-842x550

Općinski sud u naredbi je precizirao da će oduzeti predmeti biti dostavljeni tom sudu, gdje će se i čuvati.

U obrazloženju izdavanja naredbe Općinski sud objašnjava da je zahtjev potekao od Tužilaštva Kantona Sarajevo. Sud tako ocjenjuje da na osnovu dokaza koji se nalaze u spisu proizilazi vjerovatnoća da je učinjeno krivično djelo na način kako se to navodi u zahtjevu tužilaštva te je to bio dovoljan razlog da se izda naredba o oduzimanju određenih predmeta koji će služiti kao dokazni materijal.

Ključni argument, odnosno dokaz Tužilaštva je audiosnimak koji je objavljen u medijima početkom marta, koji u značajnoj mjeri kompromituje sada već bivšeg visokopozicioniranog političara iz SDA Asima Sarajlića, ali i kantonalnog zastupnika Sabahudina Delalića i općinskog vijećnika Muhameda Šehovića.

Sarajlić je u međuvremenu podnio ostavku na sve stranačke funkcije, a i dalje je delegat u Domu naroda BiH.

sarajlic1

Podsjećamo, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka (NS) podnijele su u martu krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhmada Šehovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo protuzakonitog posredovanja.

Krivična prijava je pokrenuta nakon što je načelnik Općine Novi Grad i kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Semir Efendić na svom Facebook profilu objavio tonski snimak, kako se to navodi u prijavi, u pogledu nezakonitosti kada je riječ o izboru predsjednika KO SDA Sarajevo od 26. februara 2020. godine.

"Na snimku koji je objavio Efendić, a koji su kasnije prenijeli brojni mediji, evidentno je da Sarajlić, zajedno s Delalićem i Šehovićem, 'dogovara lojalnost glasa delegata' koji je umjesto za Efendića trebalo da bude osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika KO SDA Sarajevo", stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi građanskih stranaka.

Navode kako iz audiozapisa proizlazi da su se Sarajlić i Delalić dotakli i brojnih inkriminirajućih detalja iz bliže i dalje prošlosti, kada je riječ o kadru, lobiranju, zapošljavanju, izboru gradonačelnika, ali i planovima koji se odnose na društveno-političke i javne funkcije predstavnika vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine.

sarajlic

"Delegat prema kojem su bile usmjerene aktivnosti je imao zadatak da fotografiše glasački listić kada zaokruži Efendića, pa se raspituje kako to da riješi jer je potrebno da fotografiše i listić gdje će zaokružiti Prevljaka te bi, zauzvrat, prijavljeni izdejstvovali zaposlenje supruge delegatu s kojim je vršen razgovor i od kojeg se tražilo 'glasanje' po uputi prijavljenih", piše u krivičnoj prijavi.

Istaknuto je da se, kao aktivni učesnici procesa, spominju predstavnici najvišeg političkog i stranačkog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, odnosno "Bakir" i "Osmica".

"Prijavljeni Sarajlić je kazao da se u proces izbora predsjedavajućeg KO SDA 'u subotu i nedjelju' uključio i Bakir, misleći na Izetbegovića, što nameće sumnju da je i lider SDA direktni saučesnik lobiranja i utjecaja kako je to opisano ovom prijavom. Također, iz publikovanog snimka prijavljeni Sarajlić u dva navrata je spomenuo po nadimku i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića", navodi se u prijavi.

Navodi se kako prijavljeni Sarajlić uz pomoć druge dvojice prijavljenih nudi i obećava zaposlenje supruzi delegata, a sve kao uzvratnu uslugu za njegov glas za Fikreta Prevljaka na izborima za predsjednika KO SDA.

"Iz snimka proizlazi da prijavljeni otvoreno trguju zaposlenjima u ministarstvima Kantona Sarajevo", dodaje se u priloženoj krivičnoj prijavi koju potpisuju predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Također, na audio snimku spominje se i ime gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, odnosno sugerira kako je došao do te funkcije. Podsjećamo, Skaka se nakon toga nije pojavio tokom brojnih obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

skaka

Iako se očekivalo da će Skaka obilježiti Dan nezavisnosti BiH (1. mart) odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima naše zemlje, on se nije pojavio ni na Kovačima, ni ispred Vječne vatre ni na Trgu djece Sarajeva, a svečanost u Vijećnici je protekla također bez njegove prisutnosti.

To jasno govori, znajući koliko je Abdulah Skaka proteklih godina aktivan tokom obilježavanja godišnjica, praznika ili drugih manifestacija i svečanosti, da je jednostavno odlučio izbjeći neugodna pitanja koja su mu spremili novinari.

"I j**** te Abdulaha smo, glasali i Grad gore i ovo.. Mi smo odigrali. Ja doš'o sa Zdravkom Stojnićem ko u "Kumu". Traca ih sve tamo organizov'o i za glas je Skaka post'o gradonačelnik. To smo ja i Traca završili. Osmica obiš'o, ovoga... Zdravku babu i.. Obećali neke stvari i završili. Tako je, bolan doš'o za jedan glas, je doš'o za gradonačelnika. Onda smo završili Medu Miladina u drugom krugu. I tako", govori u audiosnimku, između ostalog, tadašnji potpredsjednik SDA i šef Kadrovske komisije Asim Sarajlić.

Sudeći prema ovoj izjavi to znači da je Abdulah Skaka odnio pobjedu ispred kandidatkinje Naše stranke Sabine Ćudić zahvaljujući kupovini glas/ova. Prema našim saznanjima Dado Stojnić još uvijek nije pozvan u Tužilaštvo da svjedoči. 

(Novi.ba)

Ne propustite