SUD DONIO ODLUKU: Thompson smije pjevati 'Za dom spremni'

Aktuelno
SUD DONIO ODLUKU: Thompson smije pjevati 'Za dom spremni'
Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

“Dana 3. lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudaca donosi većinom glasova svih sudaca suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice.

Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme „Bojna Čavoglave“, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj „Za dom spremni“, posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj „Za dom spremni“ kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju:

„Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir”, objavio je sud.

Odlučivalo 20 sudaca

Na sjednici je o tome odlučivalo više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na današnjoj općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “ZDS” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona – nije prekršaj.

Kako je došlo do ovoga?

Do ove je situacije došlo zbog presude u slučaju Thompsona donesene potkraj prošle godine. Sudsko vijeće toga suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Općinskoga suda u Šibeniku u slučaju Thompson i potvrdilo stajalište prvostupanjskog suda da poklič “ZDS” u Thompsonovoj izvedbi “Bojne Čavoglave” nije prekršaj.

Kako je presuda u slučaju Thompson suprotna svim prijašnjim presudama Visokoga prekršajnog suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenost svake novodonesene presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću uz zahtjev da predmet ponovno razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o “ZDS” i drugim simbolima ustaškog režima.

Međutim, sudsko vijeće odbilo je preinačiti presudu pa je na sjednici sudskog odjela, održanoj 21. veljače ove godine, o presudi Thompsonu odlučivalo svih devet sudaca koliko ih ima u Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokoga prekršajnog suda. No na toj sjednici suci nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku jer su se podijelili.

Ne propustite