TRAMP SAZVAO HITAN SASTANAK, TEMA JE SAMO JEDNA: Ovakvi neredi nisu viđeni više od 50 godina

Aktuelno
TRAMP SAZVAO HITAN SASTANAK, TEMA JE SAMO JEDNA: Ovakvi neredi nisu viđeni više od 50 godina
.

Tokom protesta gorjeli su požari u blizini Bijele kuće, a prodavnice su bile opljačkane u Njujorku i drugim velikim gradovima.

 
Predsjednik SAD Donald Tramp trebalo bi danas da se sastane sa američkim ministrom pravde Bilom Barom u Ovalnom kabinetu iza zatvorenih vrata, nakon nasilnih protesta koji su bili održani tokom vikenda zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Poslije susreta sa Barom, Tramp bi trebalo da razgovara i sa guvernerima, pripadnicima policije i zvaničnicima nacionalone bezbjednosti.

Demonstracije održane od Vašingtona do Los Anđelesa prerasle su iz mirnih protesta u nasilne zbog kojih su djelovali pripadnici Nacionalne garde u najmanje 15 država i Vašingtonu.

trump

Desetine gradova širom SAD suočilo se sa uvođenjem policijskog časa u neredima kakvi nisu viđeni od 1968. godine kada je ubijen aktivista za građanska prava Martin Luter King mlađi.

Tokom protesta gorjeli su požari u blizini Bele kuće, a prodavnice su bile opljačkane u Njujorku i drugim velikim gradovima.

Flojdova smrt posljednja je u nizu sličnih incidenata u kojima su se našli nenaoružani Afroamerikanci posljednjih godina zbog pretjerane policijske sile i rasizma.


Ona je izazvala bijes rasno podjeljene zemlje samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora zakazanih za 3. novembar, navela je agencija.

Tramp nije dao nijednu javnu izjavu o rastućoj krizi, ali je napisao veći broj tvitova, u kojima je opisao demonstrante kao "razbojnike" i pozivao gradonačelnike i guvernere da se "djeluju čvrsto"

trump

On je, takođe, zaprijetio da će upotrebiti američku vojsku, ali je njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost juče rekao da administracija još neće uvoditi saveznu kontrolu nad Nacionalnom gardom.
Izvor: srbijadanas.rs

Ne propustite