Da li pijete vodu koja je prenoćila u čaši? Evo zašto biste to trebali izbjegavati!
Ukoliko ste već pili vodu koja je prenoćila u čaši, vjerovatno ste primijetili da ta voda ima čudan ukus.
Da li to treba da znači da se pokvarila, ili je možda nešto drugo u pitanju?
Naime, obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Kako je voda u čaši bila izložena vazduhu, upila je malo ugljendioksida, a djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je promijenila svoj hemijski sastav.
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja ukus.
Također, voda koja prenoći u čaši je izložena i bakterijama, pa tako u njoj završi i određena količina prašine.
To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega ovoga, sljedeći put dobro razmislite da li ćete popiti ustajalu vodu ili sipati svježu.