DR KON SE OGLASIO: Evo kako da provjerite da LI STE IMALI KORONU!

Objavljeno:01.06.2020 - 11:27
A A A Times Arial

Od danas građani Srbije moći će da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na korona virus. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je reč o brzim testovima koji oktrivaju prisustvo antitijela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela. Objektino više nismo u epidemiji, istakao je Kon.

Jedna od novih mera koja se primenjuje od danas je i ta da možemo da se testiramo i da proverimo da li smo možda imali korona virus.

Dr Predrag Kon rekao je za RTS da će se verovatno testirati, mada kako kaže, ne žuri jer nije imao zdravstvene tegobe.

Kon kaže da će testiranje biti i moguće i u Gradskom zavodu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, koji se testovi kooriste.

Objašnjava da je riječ o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitijela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela.

- Najpametnija preporuka je da svaki onaj ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog - rekao je Kon.

Svaki pacijent mora da se ispita

Prema njegovim ijrečima, mora svaki pacijent da se ispita, da se sa njim razgovara, čim se otkrije nalaz IGM-a treba uraditi i pi-si-ar test koji bi potvrdio da je infekcija akutna ili bi odbacio.

Kon kaže da ogorman broj ljudi misli da je preležao kovid jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona, a niko ne može da tvrdi da nije.

- Ako neko živi u ubjeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije - rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezentativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Kolektivni imunitet nije izrazito visok

Mnoge mjere popuštaju, Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim dijelovima Srbije, on nije izrazito visok jer smo radili na zaštiti da spriječimo epidemiju.

Prema njegovim riječima, kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja. Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo, ukazao je doktor.

- Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze - da 28 dana to bude nula, objektino više nismo u epidemiji - zaključio je doktor Kon.

 
(RTS)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA