Kako će dalje raditi Vlada Federacije?

Aktuelno
Kako će dalje raditi Vlada Federacije?
.

Jutro je osvanulo bez premijera Federacije BiH Fadila Novalića na svom radnom mjestu. Sjednica Vlade, zakazana za 9 sati ujutro, nije održana, a Jelka Miličević, dopredsjednica Vlade FBiH, nije rukovodila sjednicom.

"Nisam ja ni dobila ništa zvanično", istaknula je Miličević.

Novalić je posredstvom advokata uputio usmenu poruku Miličević da rukovodi sjednicom Vlade, ali je, kako saznajemo, ona to odbila zahtijevajući to do dobije napismeno. Novalićeva prva zamjenica, ipak se nada...

"Ja se nadam da ćemo biti u situaciji da premijer se priključi Vladi, da mi nastavimo raditi", rekla je Miličević.

A Zakon kaže da zamjenik premijera zamjenjuje predsjednika Vlade u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi ne preuzme dužnost.

Novalić bi trebao imenovati ili Jelku Miličević, ili Veska Drljaču da neko od njih preuzme njegove poslove. Ukoliko Novalić, bude spriječen to učiniti, na scenu stupa predsjednik Marinko Čavara, i određuje koji će zamjenik obnašati dužnost premijera. Iz njegova ureda poruka kako je Zakon jasan, te da nema potrebe to komentirati. Ako se pita opozicija, nijedno od tih rješenja nije prihvatljivo.

"Meni nije prihvatljiv niko iz ove Vlade. Jer, ova dva mjeseca Vlada se ponašala obezglavljeno. Svi su imali neke druge interese, nego da brinu o građanima Federacije", rekla je Mira Grgić iz SDP BiH.

"Mi ćemo morati vrlo vjerovatno hitno reagirati i konačno deblokirati proces izbora nove federalne vlade, koja će imati legitimitet i biti kompletna, za razliku od ove koju vodi Fadil Novalić", naveo je Adis Arapović iz SBB-a.

No, treba još ništa prejudicirati. Treba omogućiti pravosuđu da radi svoj posao, smatra advokat Vlado Adamović.

"Ljudi koji učestvuju u postupku moraju biti zaštićeni od difanacije i unaprijed osuđivanja, bez obzira što je moguća opća percepcija da je onaj koji ulazi u sudncu kriv. Ja zaista molim sugrađane, da obezbijedimo funkconisanje instiucija sistema, na taj način što ćemo pomoći da tužilaštvo radi svoj posao, da sud radi svoj posao", rekao je Adamović.

Zakon o Vladi Federacije i entitetski Ustav preciziraju proceduru, ali ne i rokove u kojima je neophodno omogućiti operativnost prvog čovjeka Vlade.

(N1)

Ne propustite