Novo ublažavanje mjera zabrane u BiH

Bosna i Hercegovina
Novo ublažavanje mjera zabrane u BiH
.

Republički štab za vanredne situacije donio je na današnjoj sjednici u Banjaluci tri zaključka kojima se ublažavaju ranije donesene mjere zbog pandemije korona virusa. Od danas se dozvoljava rad bazenima, „wellness“ i spa centrima posebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj, ali se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista zabranjuju do 8. juna.

Donesen je Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID - 19) u Republici Srpskoj kojim se, između ostalog, zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.

Krizni štab RS je dao i upute upravama i organima jedinicama lokalne samoprave i ostalim subjektima koji vrše javna ovlaštenja prema kojim su dužni ograničiti broj osoba koje borave unutra te održavati rastojanje među građanima.

prosvjed-slavonski-brod-zagadenje-maske-zaraza-bolest

Republički štab za vanredne situacije dao je instrukciju JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izradi uputstvo za organizovanje rada bioskopa, pozorišta i čitaonica u Republici Srpskoj.

Produžava se zaključak o održavanju nastave na daljinu, te Zaključak o obavezama JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i javnih zdravstvenih ustanova – bolnica u Republici Srspkoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2” u Republici Srpskoj do 08.06.2020. godine.

Danas je donesen i Zaključak o obavezama domova zdravlja u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2" u Republici Srpskoj. Domovima zdravlja je naloženo da sve svoje raspoložive kapacitete (ljudske, prostorne, opremu) uključe u prevenciju širenje virusa korona „SARS-CoV-2", zbrinjavanje i rješavanje pacijenata oboljelih od COVlD-19, da sa svojih 50 posto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga od 01. maja 2020. godine, da prioritetno i bez zadrške sprovode epidemiološke ankete svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, sa predlaganjem odgovarajućih epidemioloških mjera i da dostavljaju JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i nadležnim institucijama sve tražene podatke u skladu sa preporukama itd.

covid-19-korona-virus-10

Apoteke u RS-u od danas mogu raditi po radnom vremenu regulisanom prije pandemije korona virusa.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje „SARS-CoV-2“ javnim bolničkim ustanovama.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na Portalu Vlade Republike Srpske u sekciji „Republički štab za vanredne situacije – Akti“.
Izvor:n1

Ne propustite