ČITAV ŽIVOT OVO RADITE POGREŠNO: Evo zašto paradajz ne smijete stavljati u frižider, postoji samo jedno mjesto gdje ga MOŽETE DRŽATI
Većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižideru, tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt. Problem stvara plin etilen.
![]()
Dalje od etilena
Taj plin roizvode jabuke zbog čega će voće smješteno u njihovoj blizini brže sagnjiti. Takav plin proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svi proizvode etilen.
![]()
Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.
Ako se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stupnjeva, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana.
![]()
Grah u mohuni i karfiol
Mohune ne bi trebalo čuvati dulje od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i karfiol više nije za jelo.
![]()
Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže niti ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih.
Mrkve mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakiraju u prodavaonicama. Mrkve na hrpi mogu u frižideru potrajati sedmicu dana, ali oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno bit će dobre i četiri sedmice.
IMATE PRIŠTIĆE NA TIJELU?! Evo šta njihov položaj otkriva o vašem zdravlju! NAJGORE JE KAD SE NALAZE NA OVOM DIJELU TIJELA
Broj jedan za porodicu i zdravlje - Novi.ba. Vaš izvor informacija.