UPUTSTVO ZA VJERNIKE: Evo kako će se obavljati bajram-namaz zbog okolnosti koronavirusa

Bosna i Hercegovina
UPUTSTVO ZA VJERNIKE: Evo kako će se obavljati bajram-namaz zbog okolnosti koronavirusa
.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine u 05 : 52 u Sarajevu,te u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

bajrammm

Još jednom su pozvani svi oni iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Tog dana, sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora. 

husein-kavazovic03

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme su saopćili kako se neće organizovati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.
Izvor: islamskazajednicabih

Ne propustite