Šta jedemo? Umjesto mesa, evo šta jedemo u ćevapima i ostalim proizvodima od mljevenog mesa!
Hrskavica, loj, soja, led i voda samo su neki od dodataka koji se nalaze u roštilj mesu , iako se to protivi Pravilniku o kvalitetu mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa. Roštiljdžije kažu da dodaju soju jer im je to ekonomski isplativije, ali i da ima ljudi koji vole ukus soje u ćevapćičima.
Pored soje, u proizvodima od mljevenog mesa može da se nađe i MOM (mašinski otkošćeno meso), treće kategorije, gdje se stavljaju šije, trtice i leđa.
Radnik u jednom restoranu brze hrane, Miroslav P., objašnjava da se soja dodaje zbog ekonomske koristi.
Kako da prepoznate da li ćevap ima soje:
- ćevap sa roštilja je mnogo svjetliji
- mekan je, vazdušast i raspada se
- ima specifičan ukus na soju
- meso od kog se pravi izgleda kao tijesto
- mnogo niža cijena
- Soja je mnogo jeftinija od mesa, pa nije rijetkost da pola pljeskavice zapravo čini ova biljka. Rijetka su mjesta na kojima je meso zaista čisto, pitanje je samo dobrog balansa da se soja ne osjeti mnogo. Mada, ima ljudi kojima se taj ukus baš dopada – kaže on.
Prema njegovim riječima, soja nije jedina stvar koja se dodaje u roštiljsko meso. To potvrđuje i dr Miroslav Stojšić, veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije.
- Pljeskavice često imaju svega 30 ili 40 odsto čistog mesa. Mljeveno meso, prema pravilniku, smije da sadrži samo meso prve ili druge kategorije i samo dva odsto soli.
Međutim, kada kupite pljeskavicu sa roštilja ona gotovo uvijek sadrži soju, loj, vodu, led i druge aditive - objašnjava dr Stojšić, piše 24sata.rs.
Zakonom je jasno definisano kako treba da izgleda mljeveno meso, ali se ovih pravila rijetko ko pridržava.
Ipak, da proizvode od mljevenog mesa sa roštilja treba izbjegavati slaže se i nutricionista.
- Uvijek kupujte komad mesa i tražite da ga samelju pred vama, jer jedino tako možete da budete sigurni da dobijate čisto meso. Ako jedete roštilj, mnogo je bolje uzeti čistu šniclu nego pljeskavicu, u kojoj zapravo ni ne znate šta se nalazi – savjetuje nutricionista Branka Nikolić.