Mostar: Bajram namaz u svim džamijama, središnja svečanost u Sjevernom logoru

Zanimljivosti
Mostar: Bajram namaz u svim džamijama, središnja svečanost u Sjevernom logoru
.

Bajram namaz, u nedjelju, 24. svibnja klanjat će se u svim džamijama na području Mostara, dok će se središnja bajramska svečanost održati na nogometnom igralištu pored džamije "Bosanski mudžahidi" u USRC "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Bajram-namaz će predvoditi muftija mostarski Salem-ef. Dedović s početkom u 5.52 sati, priopćilo je Muftijstvo mostarsko.

Iz Muftijstva su pozivali vjernike da prilikom obavljanja bajram namaza poštuju sve mjere samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu, da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali.

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora.

Vjernici će sabah namaz klanjati u svojim kućama, a na Bajram doći 15 minuta prije klanjanja bajram namaza (do 5 sati i 38 minuta). Bajram namaz će se klanjati na otvorenom (džamijska dvorišta) gdje postoje uvjeti za to.

Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na bajram namaz u zatvorenom.

 Iz Muftijstva napominju kako će u ponedjeljak, 25. svibnja u 9 sati na Mostarskim šehitlucima biti obilježen Dan šehida, a posjet lokalnim šehidskim mezarjima planiran je od 9.30 do 10 sati.

Ne propustite