KAWASAKI SINDROM JE STIGAO U SRBIJU, zaražena 2 djeteta: OVO SU SIMPTOMI BOLESTI, prepoznajte ih na vrijeme!

Zanimljivosti
KAWASAKI SINDROM JE STIGAO U SRBIJU, zaražena 2 djeteta: OVO SU SIMPTOMI BOLESTI, prepoznajte ih na vrijeme!
.

Kavasaki sindrom je dečija bolest koja se javlja u ranom periodu života, najčešće do 5. godine života. Nije zarazna i ne može da se prenese sa djeteta na dijete

 

Ova bolest prvi put je opisana u engleskoj medicinskoj literaturi 1967. godine od strane japanskog pedijatra Tomisaku Kawasaki (bolest je po njemu dobila ime); on je izdvojio grupu djece sa temperaturom, ospom po koži, konjuktivitisom (crvene oči), enantemom (crvenilom grla i usta), otokom šaka i stopala i uvećanim limfnim čvorovima na vratu.

U početku, bolest se zvala "mukokutano-limfonodularni sindrom". Nekoliko godina kasnije, opisane su komplikacije na srcu, kao što su aneurizme srčanih arterija (veliko proširenje ovih krvnih sudova).

Kavasakijeva bolest (KB) je akutni, sistemski vaskulitis, što znači da postoji zapaljenje u zidu krvnih sudova, koje može da dovede do pojave proširenja (aneurizmi) bilo koje arterije srednje veličine u tijelu, prije svega srčanih arterija.

000-1qu0ng-840x559

Međutim, većina djece razvije samo akutne simptome, bez srčanih komplikacija.

To je skoro isključivo bolest male djece. Oko 85% djece sa KB mlađe je od 5 godina, a najveća učestalost javljanja je od 18 – 24. mjeseca; rjeđe se javlja kod pacijenata mlađih od 3 mjeseca i starijih od 5 godina, ali je kod njih povećan rizik od pojave aneurizmi srčanih arterija (ASA). Češće se javlja kod dečaka nego kod djevojčica. Iako slučajevi KB mogu da se jave tokom cijele godine, ipak su prisutne sezonske varijacije, sa najčešćom pojavom na kraju zime i u proljeće.

Kavasaki sindrom nije nasljedna bolest, ali je moguća nasljedna sklonost za njenu pojavu. Vrlo rijetko od nje oboli više od jednog člana porodice. Bolest nije zarazna i ne može se širiti sa jednog dijeteta na drugo. Za sada ne postoji mogućnost sprečavanja pojave bolesti. Moguće je, mada vrlo rijetko, da se bolest ponovo javi kod istog bolesnika.

bolezn-kavasaki-u-detej-8

Koji su glavni znaci bolesti?

Bolest počinje neobjašnjivom pojavom visoke temperature. Dete je obično vrlo uznemireno. Zajedno sa temperaturom ili neposredno nakon nje može da se javi konjuktivitis (crvenilo oba oka), bez pojave gnoja ili sekrecije iz oka.

Ospa na koži djeteta može biti različita, može da liči na ospu kod malih boginja ili šarlaha, na urtikariju (koprivnjaču), može se javiti ospa sa papulama (čvorićima) itd. Ospa se obično javlja na trupu i ekstremitetima, kao i predjelu koji pokrivaju pelene i dovodi do pojave crvenila i ljuštenja kože.

Promjene u usnoj duplji podrazumijevaju jarko crvene ispucale usne, crvenilo jezika (obično se naziva "jagodičast" jezik) i crvenilo ždrijela. Promene se mogu javiti i na šakama i stopalima u vidu otoka i crvenila.

Prsti na rukama i nogama mogu biti otečeni. Ove promene prati pojava karakterističnog ljuštenja kože počev, od vrhova prstiju (obično u drugoj ili trećoj nedelji bolesti). Više od polovine bolesnika ima uvećanje limfnih čvorova na vratu ili bar jedan uvećan limfni čvor veličine od najmanje 1,5 cm.

Ponekad se javljaju i drugi simptomi kao što su bol i/ili otok zglobova, bol u trbuhu, proliv, razdražljivost ili glavobolja. U zemljama gdje se primijenjuje BCG vakcina (zaštita od tuberkuloze), kod mlađe djece može se javiti crvenilo u predjelu BCG ožiljka.

Zahvaćenost srca je najozbiljnija manifestacija KB zbog mogućnosti nastanka dugoročnih komplikacija. Mogu se otkriti šum na srcu, poremećaji srčanog ritma i poremećaji koji se dijagnostikuju ultrazvučnim pregledom. Sve dijelovi srca mogu biti zahvaćeni zapaljenskim procesom, što znači da se može javiti perikarditis (zapaljenje srčane ovojnice), miokarditis (zapaljenje srčanog mišića) ili upala srčanih zalistaka. Međutim, glavna karakteristika ove bolesti je razvoj aneurizmi srčanih arterija (ASA).

Koliko dugo bolest traje?

Kavasaki sindrom ima tri faze: akutnu, koja obuhvata prve 2 nedelje kada je prisutna povišena temperatura i drugi simptomi; subakutnu fazu, od druge do četvrte nedelje, period kada raste broj trombocita i mogu da se pojave anuurizme; i fazu oporavka, od kraja prvog do trećeg mjeseca, kada se normalizuju svi laboratorijski testovi i potpuno povlače ili smanjuju neke od promjena na krvnim sudovima (kao što su ASA).

Ako se ne liječi, bolest može imati samoograničavajući tok nakon oko 2 sedmice, a ostaje oštećenje srčanih krvnih sudova.

Obavezno je liječenje pacijenata u bolnici, uz stalan nadzor, a od presudnog značaja je rana dijagnoza i uključivanje terapije na vrijeme, piše sajt printo.it

SVI OVO RADIMO PRIJE NEGO ŠTO ZASPEMO: Moramo to uraditi čak i kad su noći vruće, JESTE LI I VI?

Broj jedan za porodicu i zdravlje - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

Izvor: Stil Kurir.rs

Ne propustite