Večeras je Lejletul-kadr : Noć želja, sudbine i oprosta

Ramazan
Večeras je Lejletul-kadr : Noć želja, sudbine i oprosta
.

Večeras muslimani širom svijeta dočekuju najodabraniju noć u godini, Lejletul-kadr. Njen značaj je u tome što je u ovoj noći počela objava Kur'ana. Ova je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha dž.š., a kolika je njena vrijednost najbolje kazuje i sam Kur'an koji u jednoj čitavoj suri El-Kadr posvećuje upravo ovoj noći gdje je opisuje kao noć vrijedniju od 1000 mjeseci. 

Kako je Kura'an počeo dolaziti na zemlju pitanje je koje zanima svakog muslimana.

Poslanik Muhammed a.s. imao je prvo istinite snove, a zatim se osamio u pećinu Hira gdje je provodio brojne noći u ibadetu ne silazeći među ljude. Za to bi se, prethodno snadbio hranom. U pećini Hira je i dobio istinitu objavu, melek Džibril mu je došao i rekao prve riječi "Ikre".."Uči"..

lejletul-kadr-696x469

Kur'an noć objave naziva "Lejletul-Kadr" što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom Lejletul-mubareke", noć blagoslova, blagodati, najvećih poklona. 

Željni postizanja vrijednosti ove mubarek noći, muslimani zadnjih deset dana Ramazana provode u ibadetu i posebnoj pobožnosti i obilježavaju je itikafom, učenjem Kur'ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima. Lejletul-Kadr je noć smirenosti cijelog bića, vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta, ibadeta svih meleka, ljudi i cijelog ljudskog kosmosa. 

5585e4e9-842c-4727-97f6-106e25bbfe5f-kuran-tesbih-ve-ay-690x480

Džamije, kuće, mesdžidi tada odišu ibadetom koji izvire iskreno iz srca. Sve ja tada aktivno, duša, tijelo, srce, um. U ovoj noći, čovjek se oslobađa svih okova, ličnih i općih. 

Lejletul-Kadr je noć kada se ispunjava svaka iskrena želja, dova, nada, vjernici je provode u izgovaranju Kelime i Tevhida "La ilahe illallah", ibadeti se do sabaha. 

 

Ne propustite