Noć koja je bolja od hiljadu mjeseci: 'Spas je u njoj sve dok zora ne svane'

Ramazan
Noć koja je bolja od hiljadu mjeseci: 'Spas je u njoj sve dok zora ne svane'
.

Mjesec ramazan je mjesec posta, intenzivnog ibadeta, mjesec Kur’ana, mjesec pokajanja i oprosta, mjesec milosti, bogobojaznosti i strpljivosti, mjesec ljubavi i bratske solidarnosti, mjesec dova, bereketa i oslobađanja Allahovih dž. š. robova od džehennemske vatre. 

Mjesec ramazan je Allahu dž. š. draži od svih drugih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, a noći značajnije od svih drugih noći izvan ovog mjeseca. U njemu se vjernici pozivaju Allahu dž. š. u gostoprimstvo, u kome se smatraju Allahovim dobrim i plemenitim ljudima. Naše disanje u ovom mjesecu je tespih, a spavanje ibadet. 

U posljednjoj trećini mjeseca ramazana nalazi se odabrana noć Lejletul-kadr. Obilježavamo je 27. noći mjeseca ramazana. To je noć koju je Allah dž. š. odlikovao i uzdigao u odnosu na sve druge noći. Za nju kažemo da je noć sudbine, u kojoj meleki završavaju ispisivanje sudbine, koju su počeli pisati u petnaestoj noći mjeseca ša’bana, to je noć početka objave Kur’ana, noć dove i spasa. U časnom Kur’anu se kaže: ”Mi smo ga objavili u noći Kadr, a šta ti znaš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, spas je u njoj sve dok zora ne svane.” ( El - Kadr, 1-5)

To je najsvetija noć muslimana. U toj noći su otvorena vrata Božije milosti za sve ljude koji tom dobru teže, i sigurnost je u njoj sve do zore. Poslanik a.s. je tragao za ovom noći u posljednjih deset dana mjeseca ramazana. Muhammed a.s. o noći Kadr je rekao: ”Tražite noć Kadr u neparnim noćima posljednjih deset dana mjeseca ramazana.” ( Buhari i Muslim ) 

55a2eb70-8e5c-4765-ace4-477825bbfe5f-lejletul-kadr1-previeworg

U ovoj noći Allah dž. š. je počastio ovaj ummet s ogromnim dobrima i fadiletima koje se te noći mogu steći i zaraditi. U noći Lejletul- kadr počelo je objavljivanje prvih ajeta Kur’ana časnog Božijem Poslaniku a. s. u pećini Hira. U časnom Kur’anu se kaže: ”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla…”( El – Bekare, 185 )

Zaista je Kur’an Allahovo dž. š. čvrsto uže i Njegov pravi put. On je njegova blagoslovljena opomena i jasno svjetlo. Njime Allah dž. š. govori istinu na način koji dolikuje Njegovoj Uzvišenosti. Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, a matematički kazano, iznosi preko osamdeset godina. Stoga Uzvišeni Allah dž. š. objavljuje Poslaniku a.s. da je ”Noć Kadr" tj. ibadet koji se čini u ovoj noći bolji nego u drugim noćima. Noć Kadr je bolja, časnija i blagodarnija od drugih noći, jer u njoj se meleki uz dozvolu Gospodara spuštaju zbog mnoštva bereketa koji je u njoj. Meleki silaze sa silaskom blagoslova i milosti. 

U ovoj blagoslovljenoj noći vjernici treba da se dovom približe svome Gospodaru i učvrste vezu s Njim. To je tihi govor očišćenog srca upućen Svemogućem Allahu dž. š. Dova je oslonac vjere. Dove je preporučljivo učiti uvijek, a posebno u ovoj noći. Lijepo je u njoj učiti Kur’an, učiti suru Kadr, i poželjno je učiti dovu: ”Allahumme inneke 'afuvvun tuhibbul-'afve fa'fu 'anni” - ”Gospodaru moj, Ti si onaj koji oprašta, Ti voliš da praštaš, pa oprosti meni.”

Stanje sreće postiže onaj ko očisti dušu i tijelo. A upravo to čini postač u mjesecu ramazanu. Bogobojaznost je najbolji regulator čovjekovog odnosa prema životu i najbolji čuvar od posrtanja, skretanja s pravog puta. Bogobojaznost je garant naše čvrste veze s nebesima i ako se ta veza sa nebesima prekine, onda je to znak naše propasti. Budimo uvijek prisutni u vjeri. Da nam mubarek noći probude ono najbolje u nama, da nam omile iman, islam i ihsan. Da se naše duše obasjaju nurom, da se naša srca približe jedna drugima, da radimo zarad Allahovog dž. š. zadovoljstva, da se bratski, islamski odnosimo jedni prema drugima, da iz svog srca odstranimo mržnju, licemjerstvo, laž, ogovaranje, i da skrušeno u ovoj noći svoj hal iznesemo pred Uzvišenog. Da nam naš post, sadekatul- fitr i zekat budu primljeni, da nam Kur’an bude uputa, da se naša dobra djela u sevab upišu, da smognemo snage da jedni drugima oprostimo ono što namjerno ili ne namjerno uradimo. Da nam se Allah dž. š. smiluje i oprosti nam naše pogreške, da nas nadahne Svojom dobrotom i sačuva od svakog zla. 

Amin, ja Rabbel – alemin!

Pripremio: Elvedin ef. Kavazović

Ne propustite