ODABRANA NOĆ

VEČERAS JE NOĆ KOJA VRIJEDI VIŠE OD 1000 MJESECI: Dova koju je izuzetno lijepo učiti u noći Lejletul-kadr

Objavljeno:19.05.2020 - 10:07
A A A Times Arial

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru. Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur'ana.

U nastavku vam donosimo dovu koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučio da se uči u ovoj noći:

Aiša, radijallahu anha, upitala je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?” Poslanik odgovori: “Reci: Allahumme inneke ‘afuvvun kerimun tuhibbul-‘afve fa’fu ‘anni! (Allahu moj, zaista Ti si Onaj koji mnogo prašta i plemenit si, voliš da praštaš pa i meni oprosti!).” (Bilježe Et-Tirmizi, Ibn Madža, a hadis je sahih. Albani, Silsiletu Sahihe, 3337)

Dova koja vodi u Džennet

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko ujutro ustane i izgovori ove riječi, ja sam mu garant, odnosno ja ću ga uzeti za ruku i uvesti u Džennet. Ko se probudi i izgovori ove riječi:
رَضِيتُ بِاللهِ رَبًّا وَ بِالإسْلاَمِ دِينًا وَ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ نَبِيًّا
“Reditu billahi Rabben ve bil-islami dinen vebi Muhammedin, sallallahu alejhi ve sellem, nebijjen
(Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, islam vjera i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslanik).” (Hadis bilježi Et-Tirmizi, a hadis je sahih)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!