PLANIRALI STE NA MORE? IMAMO LOŠE VIJESTI ZA VAS: Oglasila se srpska doktorica, OVO BI VAS MOGLO ZABRINUTI

Region
PLANIRALI STE NA MORE? IMAMO LOŠE VIJESTI ZA VAS: Oglasila se srpska doktorica, OVO BI VAS MOGLO ZABRINUTI
.

Niko na svijetu ne zna kako će se virus ponašati za vrijeme ljetnih mjeseci. Svako ko putuje van zemlje mora da zna da zaista mnogo rizikuje.

Korona virus će na ljetnim temperaturama i uz visoko UV zračenje vjerovatno da mutira i promeni svoju kliničku sliku, pa je zato odlazak na more veliki rizik, upozorava profesorka dr Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, smrtonosni virus je nedovoljno istražen i još nije poznato kako će se ponašati tokom ljetnjih vrućina. Postoji velika mogućnost da izmeni oblik, da njegovo delovanje oslabi ili isto tako može i da ojača. Još je veći problem, kažu stručnjaci, što je moguće da se pojave novi, drugačiji simptomi bolesti, a to bi olakšalo njegovo širenje.

Doktorka Grujičić kaže da je bez obzira na smirivanje epidemije u Evropi za naše građane najbezbednije da odmor provedu u Srbiji, u kojoj znaju kakva je epidemiološka situacija sa koronom.

– Ne znamo kako će ovaj virus nastaviti da se širi po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspjeti do kraja da ga iskorene. Nemamo potpunu i realnu sliku epidemije korone u Evropi i svijetu, ni u poznatim ljetovalištima u koja ljudi uglavnom idu. Nije isključeno da virus mutira pod visokim temperaturama, pa može da se desi da epidemija ponovo bukne dok ste, na primjer, na moru u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj… Zbog deset dana ljetovanja na moru rizikujete da se zarazite, da ugrozite zdravlje i život, da budete u karantinu – napominje prof. dr Grujičić.

763835-danica-grujicic-ls

– Realno je očekivati se da tokom leta promeni i njegova klinička slika, kao i simptomi po kojima je do sada prepoznatljiv kod pacijenata. Možda počne da izaziva neke druge probleme kod zaraženih. Zato mislim da je bezbednije za sve naše građane da se odmaraju u Srbiji, gde znamo kako se virus do sada kretao i menjao – kaže ona.

Sa njom je saglasan i epidemiolog dr Zoran Radovanović, koji kaže da će korona virus sigurno da se mijenja uslijed temperaturnih razlika, kao i jačine UV zraka, ali da niko u struci ne zna kako će to tačno biti.

– Očekuje se da korona oslabi i da se tokom ljeta javljaju sporadični slučajevi. Ali to znači i da će biti asimptomatskih pacijenata, koji će biti zaraženi, a neće imati tegobe, što je najopasnije, jer će ga brže širiti. Zato je zaista nesigurno da se ide bilo gde van granica Srbije. Rizikujete da ostanete negdje zarobljeni zbog virusa ili da vam se klinička slika pogorša, pa opet ne možete nazad u zemlju, već se morate lečiti u inostranstvu – naglašava dr Radovanović i dodaje:

– Zato je potrebno da budemo odgovorni, jer čak i ako virus ostane slab, baš zbog toga ne treba da rizikujemo. Bolje je ostati u Srbiji, pronaći neki odmor, poštovati savjete i mjere nadležnih i biti mnogo sigurniji nego negde na moru.

Kon: Svi novi kontakti su rizični

Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da je najbezbednije da se ljeto provede u svojoj zemlji jer svako putovanje i kontakti sa nepoznatim osobama mogu biti opasni po zdravlje.

– U inostranstvu biste sretali turiste iz različitih krajeva sveta, a ne znate kako su se oni štitili, liječili… Nećete ni znati kako se u tom dijelu virus uopšte i ponaša, kako cirkuliše. Ukoliko putujete po našoj zemlji, to je drugačije. Jednostavno, bezbjednije je. Sve više mojih kolega ljekara misli kao ja – rekao je Kon.

(Novosti.rs)

Ne propustite