Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Provodimo vrijeme u pobožnosti, jer će ono biti svjedok za ili protiv nas na Sudnjem danu

Ramazan
Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Provodimo vrijeme u pobožnosti, jer će ono biti svjedok za ili protiv nas na Sudnjem danu
,

Portal Novi.ba danas objavljuje drugi dio intervjua s Elvedinom ef. Kavazovićem, s kojim smo pričali o brojnim islamskim temama.

Elvedin ef. Kavazović rođen je u Gradačcu 29. maja 1980. godine, svršenik medrese "Dr. Ahmed Smajlović" u Zagrebu, i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Vjerski službenik u Islamskoj zajednici više od 16 godina, kao imam, hatib i muallim radi u džematu Sibovac – Omeragići Medžlis IZ-e Gradačac. U džematu su izgrađene dvije džamije, u kojima obavlja vjerske dužnosti. Oženjen s hanumom Emirom Kavazović, profesoricom Islamske vjeronauke i imaju kćerku Merjem.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Uvaženi efendija, čega se vjernici moraju pridržavati u mjesecu Ramazanu i kojim noćima trebaju posvetiti posebnu pažnju?
Ef. Kavazović: Ramazan je vrijeme svakolikog dobra, kada se dobra djela mnogostruko više čine, a oprost traži više nego ikad, a nastojanje da se čine dobra djela uvećava. U mjesecu ramazanu vjernik treba da se svojim dnevnim i noćnim ibadetima približi Uzvišenom Allahu, dž.š., da ustraje u svojim dovama i da ih upućuje Allahu, dž.š., da udjeljuje tokom cijele godine, a pogotovo u ovom mjesecu. Poslanik, a.s., je rekao: „Sadaka je jasan znak (čovjekovog dobročinstva)“. Tokom ramazana treba intenzivirati svoj ibadet pogotovo u neparnim noćima. 

U mjesecu ramazanu imamo dvije odabrane noći Lejletu-l-Bedr i Lejletu-l-Kadr. Kao što je važno da svoj ibadet intenziviramo u neparnim noćima, bitno je da posljednih deset noći mjeseca ramazana posvetimo se ibadetu tragajući za mubarek noći Lejletu-l-Kadrom. U noći Kadra potrebno je da smo budni do sehura, da kroz ibadet Kur'ana, zikr, dove zaradimo Allahovu, dž.š., milost, jer vjernik zna da se u noći Kadra zatvara knjiga djela za godinu buduću.

Je li nevjernik onaj ko ne posti (mjesec ramazan) iz lijenosti, a redovno obavlja namaz?
Ef. Kavazović: Allah dž.š. najbolje zna ko je istinski vjernik. Ovo je široka tema. Poznat je stav islama ko je vjernik, a ko nevjernik, i kakav je stav islama prema osobama koje ne poste mjesec ramazan. Sigurno je da nije dobro za osobu ako propusti post u mjesecu ramazanu. Takva osoba je na gubitku kada ovaj mjesec prođe. Ja ću samo na osnovu svog rada da kažem da sam u prilici da se susrećem s ljudima koji ne izvršavaju obaveze klanjanja namaza i posta. Neki znaju navesti i određene razloge, ali smatram da opravdan razlog izostavljanja posta mogu imati bolesnici, radnici koji rade teški posao i navedene kategorije kojima se dozvoljava da ne poste poput trudnica, dojilja i sl., ali da nadoknade dane posta kad se steknu uslovi za to.

Moram reći da postom se čovjek treba navikavati od djetinjstva, pomalo još kao dijete, da bi od punoljetstva stekla se određena navika i probudila svijest da je post obaveza za vjernika i čak šta više, post je koristan za naše zdravlje. Budimo od onih koji izvršavaju Allahove, dž.š., farzove, Allah nam se smilovao.

95522443-1278680488995341-7636885622510059520-n

Kako da na najbolji način ispratimo mjesec ramazan, a da se poslije ne vratimo na staro navike?
Ef. Kavazović: Ramazan je prilika da vjernik se priliži Allahu, dž.š., kroz ibadet posta, namaza, učenje Kur'ana, da svoju dušu očisti od svih loših navika i da se jednom rječju duhovno preporodi. Da se prekine s lošim navikama ako ih je imao prije ramazana i da se u ovom mubarek mjesecu zasluži Allahova,dž.š., milost i nagrada. 

Najteže je čovjeku ako ima neke loše navike da se izbori sa njima. „Najteža je borba sa samim sobom“ sa svojim prohtjevima, slabostima i strastima. Trebamo biti svjesni da Allah, dž.š., prati naša djela, postupke i da ne dopustimo našim dušama da skrenu s pravog puta. Prije ramazana povedimo računa o svojim lošim navikama i učinimo Hidžru u svom životu, i neka preporod naše duše ne bude samo u mjesecu ramazanu, nego s lijepom praksom nastavimo i nakon ovog mubarek mjeseca. Nakon ramazana trebamo nastaviti da živimo vjerskim životom, a ne da se vratimo starim navikama koje su u suprotnosti s našom vjerom.

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazan? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?
Ef. Kavazović: Ramazan je najljepši u porodičnom okruženju. U mojoj porodici svaki trenutak je posvećen ovom plemenitom mjesecu. Više se vremena provodi u ibadetu, učenju Kur'ana, zikru, redovno pratimo TV BIR i vjerske programe. Ove godine u potpunosti je ramazan u krugu porodice i sehur i iftar, što nije bio slučaj prethodnih godina. Iftari su bili većinom u prisustvu prijatelja, džematlija, javni i džematski.

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?
Ef. Kavazović: Vjernici treba da iskoriste blagodati mjeseca ramazana, da zasluže Allahovu, dž.š., milost i oprost. Tokom mjeseca ramazana treba da više vremena posvete ibadetu, učenju Kur'ana, da postom i dobrim djelima se približe Uzvišenom Allahu, dž.š. Ono što bih posebno ukazao ljudima, vjernicima da svoje vrijeme iskoristimo u pobožnosti, jer vrijeme će biti svjedok za nas ili protiv nas na Sudnjem danu.

Molim Allaha, dž.š., da nas ujedini, ojača na putu islama, da nas prekrije Allahova,dž. š., milost i oprost. Da naše dove budu kabul i da Allah, dž.š., sačuva nas i naše porodice svakog iskušenja, da u dobrom zdravlju dočekamo mubarek dane Bajrama. Želim da se zahvalim portalu Novi.ba na ukazanom povjerenju i pozivu za intervju. Da Vas Allah, dž.š., nagradi i podari puno uspjeha u daljem radu. Es-selamu alejkum!

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite