MJESEC POSTA JE MJESEC MILOSTI, a znate li koje TAJNE KRIJE?

Ramazan
MJESEC POSTA JE MJESEC MILOSTI, a znate li koje TAJNE KRIJE?
.

Mjesec posta je mjesec milosti, ispunjen ljubavlju prema Gospodaru i prema ljudima. Mjesec ramazan u sebi nosi mudrosti koje svako na svoj način razumijeva, shodno svom poimanju vjere, imana, Gospodara te shodno svojim mogućnostima. Sama činjenica da se  tokom mjeseca ramazana zatvaraju  vrata džehennema a otvaraju vrata dženneta,te se šejtani vežu u okove nam je dovoljna motivacija da činimo bilo kakvu vrsta ibadeta. Čitanje Kur’ana, post, obavljanje namaza, dobročinstvo, udjeljivanje sadake, zikr, dova i drugi ibadeti su u ovom mjesec umnogostruko više nagrađeni nego u preostalih 11 mjeseci. Dovoljno je i to što je on put ka bogobojaznosti, a bogobojaznost je temelj svakoga dobra i put je ka uspjehu i spasu!

«…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbiće ga odakle se i ne nada…» (Et-Talaq, 2,3) 
«…ko se bude Allaha bojao i ko strpljiv bude bio – pa, Allah, uistinu, neće dopustiti da propadne nagrada onima koji dobra djela čine.» (Jusuf, 90)

 
Koliko on samo sputava ljudske strasti da ne dođu do svoga vrhunca, a mjesec posta razara i ljudsku oholost rušeći svaku strastvenu pobudu, odnosno srce, ili izvor, grijeha, a to je, kako veli El-Kurtubi, Allah mu se smilovao: «…lijepi  primjer nadnaravnosti (Kur’ana) kada se tumače značenja riječi Uzvišenog: «O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se bogobojazni bili!» ( El-Beqareh, 183).»
Neki ovo tumače: « da biste se od grijeha zaštitili » (postom), a drugi kažu da je značenje ajeta općenito, jer je post, kao što se navodi: « Post je zaštita i on je došao i prouzrokovao bogobojaznost, jer on umrtvljuje strasti. » ( Tefsir El-Kurtubi, 2/275, 276)
 
Post je, zaista, zaštita putem koje se postač štiti od eventualnih grešaka, grijeha i ostalih propasti koje odvode u vatru, baš kao što se i ratnik svojim štitom brani u borbi, štiteći se njime da ne bude ubijen i da bude spašen od svoga neprijatelja, uz Allahovu dozvolu!
 
Ovako značenje posta je i podrazumjevao i Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, u mnogobrojnim hadisima, pa kaže: « Post je zaštita, i kada neko od vas bude postio, neka bestidno i sramotno ne govori! A ako ga neko bude psovao ili ga napadne, neka kaže: Ja postim!» (Ahmed i Buharija). U drugom hadisu alejhis salatu wes selam kaže: « Post je zaštita od vatre, kao što je to vaš štit u borbi!» ( Ahmed, Nesaija, Ibn Madžeh – sahih). U trećem hadisu se navodi: « Post je štit, i on je kao vjernikova tvrđava!» ( Taberani – hasen)

Mjesec posta je izvaredna prilika za smanjenje  grijeha i za pročišćavanje ljudskih duša od raznoraznih nečistoća! On je  zaštitnik srca kako ne bi bila zapečaćena! Ovo će sigurno osjetiti onaj čiju je dušu otežala težina grijeha, te im je zemlja tijesna postala, kada nastupi mjesec ramazan, te kada budu postili kao ostali postači, i klanjali sa klanjačima, i plakali i kajali se zbog svojih grijeha! Tada će osjetiti širinu njihovih grudi  i lahkoću duše, osjetit će rasterećenje i blagost koja je zamjenila njihovo zvijerstvo! Ovo su učinci posta, i ovako se spušta milost, bilo da je to u ramazanu, ili mimo njega!
 
Zato, muštuluk, o skupino muslimana! U mjesecu ramazanu se povećavaju deredže vjernika i brišu se grijesi griješnika! Post će neprestano pročišćavati muslimana i ulijevati mu blagost, sve dok mu na Sudnjem danu ne bude zagovornik, šefadžija, da uđe u džennet i da se spasi od vatre! Ovako i Kur’an djeluje! 

Kaže Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem: « Post i Kur’an će biti zagovornici za roba na Sudnjem danu! Reći će post: O moj Gospodaru, zaista sam ga spriječio od hrane i prohtjeva tokom dana, podari mi da mu budem zagovornik! A Kur’an će reći: Gospodaru, spriječio sam ga od spavanja tokom noći, podari mi da mu budem zagovornik! Pa će oboje biti zagovarači za njega!»  
 
Svako ko je pametan može da dokuči tajne posta i uticaj ramazana na odgoj duše i na smjelost pri robovanju Allahu tokom ostatka godine! To je zato  što mjesec ramazan odgaja dušu na činjenje mnogih dobrih djela, što joj oživljuje osjećaj Allahovog nadgledanja i kontrole, što raspaljuje iskrenost u duši kako bi bila iskrena prema Allahu postom i klonjenjem grijeha. Što smo za vrijeme ramazana najbliži Gospodaru jer Mu činimo ibadet, te se tako klonimo grijeha i ružnih stvari na dunjaluku. On prouzokuje plemenitost i darežljivost, i podstiče na dobročinstvo prema onima koji su u nekoj potrebi i dobročinstvo prema rodbini! On razvija plemenit karakter i moral, zato uši ne slušaju ono što je zabranjeno, niti jezik izgovara ono što je bestidno i sramotno i što spada u ružan govor! Odagaja i oči da ne ustrajavaju u gledanju onoga što je zabranjeno! Sve navedeno upućuje na vrijednost posta i na to da je čovjek u stanju da promjeni svoju stvarnost, i da je pogrešno smatrati da se šteta i haram obavezno moraju naći pri čovjeku. Ovo nas, također, upućuje na bezvrijednost šejtanovih izmišljotina koje nabacuje ljudskim dušama kada ih zavodi putem smatranja teškim izvršavanje djela pokornosti, da je teret praktikovanje dobrih djela, da je nemoguće prekinuti lance prohtjeva… Post pametnoga upućuje na pokajanje Allahu i na požurivanje mijenjanja čovjekove stvarnosti na bolje nakon ramazana.
 
Ummet je zaista u velikoj potrebi za mjesecom posta koji dolazi da ga upozori na vrijednost vremena i važnost iskorištavanja istog u pokornosti Allahu. Oštroumni postač ispraća trenutke svoga vremena u zikru, učenju Kur’ana, namazu… Žaljenje za minulim vremenom uproštava nastupajuće vrijeme! Musliman treba da bude brižljiv za svoje vrijeme kako u ramazanu, tako i poslije njega, zato treba da iskoristi ramazan kao jednu od metoda navikavanja za sticanje ove lijepe vrline!
 
Kako li je samo naš ummet u velikoj potrebi za mjesecom posta, jer ga on ujedinjava na jednu riječ, ujedinjava njegove safove i ulijeva ljubav među muslimanima! Zato ih vidiš kako su svi složni u jednom vremenu, svi očekuju iftar! Zbog toga se stanovnici jednog dijela zemlje svi iftare u isto vrijeme! Dakle,  post nas podsjeća na jedinstvo muslimana, na međusobno pozivanje i ljubav! On raspaljuje iskre ljubavi među njima:«Vjernici su samo braća!» (Hudžurat, 10) «Primjer vjernika u međusobnoj pažnji, milosrđu i saosjećanju je primjer jednog tijela. Kada oboli jedan njegov organ, svi ostali organi mu se odazovu i pridruže u bolu sa nesanicom i temperaturom.» (Buharija i Muslim) 
 
Ovakvo jedinstvo zabrinjava naše neprijatelje, te oni po svaku cjenu nastoje da rasparčaju muslimanski saf. Da li muslimani razumjevaju vrijednost njihova jedinstva i da li išta rade na ujedinjenju njihove riječi?! Ovo je bio samo dio tajni koje nosi sa sobom mjesec posta, a to mogu da osjete samo oni koji su znani!

Kaže Uzvišeni: «O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.» (Et-Tahrim, 6)

Mjesec posta je prilika da se u njemu podsjetimo na njegova značenja, na njegove vrijednosti i mudrosti, ali i još mnoge stvari za one koji žele da pobliže razmisle o mjesecu posta. Što se tiče onih koji o postu razmišljaju samo u granicama između sehura i iftara, bez da imalo razmišljaju o tajnama i mudrostima koje se nalaza iza posta, onda takvi zaista nisu spoznali tajne i mudrosti ovog svetog mjeseca. 

Allah nije u potrebi da čovjek ostavlja svoju hranu i piće, a da mu to ne razvija i jača njegovu bogobojaznost koja će ga pozivati u činjenje svakojakih dobrih djela, u ostavljanje zabranjenih stvari, u odgoj duše, u njeno raznježavanje i u smanjenje njene pohlepe i škrtosti koja inače prati skoro sve duše u nedostatku njene bogobojaznosti…

Ne propustite