Ko stoji iza organizacije mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu: Optužen za silovanje Bošnjakinje, umiješan u niz afera

Aktuelno
Ko stoji iza organizacije mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu: Optužen za silovanje Bošnjakinje, umiješan u niz afera
,

U subotu, 16. maja, bi se u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu trebala održati misa posvećena žrtvama Bleiburga, koju organizira Počasni bleiburški vod u okviru obilježavanja 75. godišnjice "bleiburške tragedije", kako nazivaju stradanje pripadnika ustaškog režima koji su bježali sa prostora bivše Jugoslavije nakon sloma NDH.

Suorganizator u liturgijskom dijelu je, kako se navodi u programu, Dušobrižništvo za Hrvate u inostranstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor BiH.

Zanimljivo je da je planirano da misu u Sarajevu direktno prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTVHB), što je najavljeno i programom kojeg potpisuje predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević, piše Faktor.

Protiv Vice Vukojevića je Tužilaštvo BiH još 5. aprila 2007. godine dostavilo Državnom odvjetništvu Hrvatske izvještaje koji govore o silovanju 22-godišnje Bošnjakinje iz Stoca u logoru Vojno 1993. godine.

Djevojka je svoju potresnu priču opisala u knjizi "Molila sam da me ubiju", objavljenoj 1999. godine. U toj knjizi piše kako joj je Vukojević tokom silovanja rekao: "Muslimanko, smrdiš na islam".

- Ležala sam gola na kauču i bila gotovo bez daha od mlohavog tijela Vice Vukojevića koji je dahtao na meni, nada mnom pa onda nešto sam sebi mrmljao. Nisam osjećala nikakvu bol, samo nisam mogla disati pod težinom njegovog tijela. Bila sam nevina, ali sam znala šta je spolni akt. U sebi nisam ništa osjetila osim dahtanja na sebi pa onda psovke i uvrede. Tada mi je rekao da smrdim na islam i da ga je taj smrad blokirao. Nisam smjela ništa odgovoriti – navodi se u knjizi.

Ove optužbe su, međutim, odbačene. Vukojević je bio zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i sudija Ustavnog suda te zemlje, a u susjednoj je zemlji povezan sa nizom afera u kojima je, navodno, bio akter.

Nakon kritika na račun organiziranja mise u Sarajevu za žrtve iz Bleiburga su reagirali iz nevladine organizacije HNS, koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Te su kritike ocijenili kao "neprimjerene, zlonamjerne i gnjusne", te kao "još jedan u nizu sistematskih napada na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH".

Očigledno je da je organiziranje mise posvećene žrtvama iz Bleiburga, odnosno pripadnicima ustaškog režima koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Sarajevu odgovoran za gotovo 10.000 ubistava, svjesna provokacija koju HDZBiH i njihova nevladina organizacija HNS koriste da bi dobili "dokaz ugroženosti Hrvata u BiH".

Upravo je poistovjećivanje cijelog naroda sa ustaškim pokretom i njegovim današnjim reliktima "sistematski napad na Hrvate u BiH", mnogo snažniji i ozbiljniji u odnosu na sve "napade" koje HDZBiH fakturiše političkim oponentima.

Ne propustite