Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Život s Kur'anom je blagodat koju spoznaje samo onaj koji ju je okusio

Ramazan
Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Život s Kur'anom je blagodat koju spoznaje samo onaj koji ju je okusio
,

Šesnaestog dana časnog mjeseca ramazana razgovarali smo s Elvedinom ef. Kavazovićem, o brojnim islamskim temama. Intervju ćemo objaviti u dva dijela.

Elvedin ef. Kavazović rođen je u Gradačcu 29. maja 1980. godine, svršenik medrese "Dr. Ahmed Smajlović" u Zagrebu, i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Vjerski službenik u Islamskoj zajednici više od 16 godina, kao imam, hatib i muallim radi u džematu Sibovac – Omeragići Medžlis IZ-e Gradačac. U džematu su izgrađene dvije džamije, u kojima obavlja vjerske dužnosti. Oženjen s hanumom Emirom Kavazović, profesoricom Islamske vjeronauke i imaju kćerku Merjem.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Za sami početak, predstavite nam Vaš džemat. Šta biste izdvojili kao najznačajnije projekte, aktivnosti i uspjehe Vašeg džemata?
Ef. Kavazović: Uposlenik sam Medžlisa IZ Gradačac i dugi niz godina radim u džematu Sibovac-Omeragići. Kao dugogodišnji imam ovog džemata imao sam priliku da učestvujem u obnovi dvije džamije u našem džematu, koje su u proteklom ratu srušene. Puno smo u proteklom periodu vrijednih aktivnosti realizovali pored izgradnje i otvorenja obje džamije u našem džematu, uradili smo i potpunu rekonstrukciju munare u džamiji u Omeragićima s novom led rasvjetom, ugradnja PVC stolarije, led rasvjete u obje džamije, grijanje i klime za džamije, LCD za potrebe dva naša mekteba, ugradnja tepiha po narudžbi iz Antepa iz Turske i brojne druge aktivnosti.

U našem džematu su dvije džamije koje su urađene sa svim potrebnim sadržajima i veoma dobrom opremljenosti. Moram da naglasim da je prošlo puno generacija učenika mektebske nastave, koji su sad već odrasli ljudi s kojima imam priliku i da sarađujem u cilju dobrobiti našeg džemata. Od imama puno toga zavisi, on je pokretač vjerskog života, on je spona među vjernicima. Svaki rad će biti vrednovan ako je istinski, ako radimo na napretku džemata i uopšte zajednice. 

Puno je projekata i aktivnosti koje su urađene i mogu reći da je moj džemat primjer pozitivnog shvatanja potrebe čovjeka, društva i zajednice. Moje džematlije se rado odazivaju na sve aktivnosti i velika pomoć jednom imamu jeste njegov džematski odbor, s kojim imam dobru saradnju. Naše aktivnosti zajedno provodimo. Aktivnosti je veoma mnogo koje smo realizovali, a od vjerskih aktivnosti, izdvojio bih obilježavanje mubarek noći, mevlud u spomen na Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., obilježavanje Nove hidžretske godine i vjerska predavanja sa istaknutim predavačima. 

Halka-hadisa svakog četvrtka u džamiji u Sibovcu pred jaciju-namaz u periodu januar-februar. Od decembra mjeseca uveli smo i klanjanje u velikom broju sabah-namaza u džematu nedjeljom, gdje imamo veliki broj klanjača kako iz našeg džemata, našeg grada, a imali smo posjetu čak i iz Republike Hrvatske.

Možete li nam reći kako i na koji način se vjernici pripremaju za ramazan i kakvi su običaji u Vašoj sredini?
Ef. Kavazović: Prije mjeseca ramazana vjernici trebaju da počnu s duhovnom pripremom u mjesecu redžebu i šaʼbanu, da ibadete intenziviraju u odabranim mubarek noćima prije mjeseca ramazana. Ono što je naša lijepa praksa je da se obilazi familija, komšije i prijatelji. Čiste se džamije, kuće i avlije i duhovno se pripremamo za dolazak ovog najboljeg musafira, koji nam dolazi samo jednom u godini. 

Možete li nam opisati atmosferu tokom ramazana dok ste Vi bili dijete?
Ef. Kavazović: Djetinjstvo sam proveo u Republici Hrvatskoj, u Zagrebu. Teravih-namaze smo klanjali u zagrebačkoj džamiji. Tako da puno lijepih trenutaka veže me za teravih-namaze u toj džamiji. Medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ također sam završio u Zagrebu i kao softa imao sam priliku da budem teravih imam po džematima u Medžlisu Rijeka i Karlovac u Hrvatskoj.

95621042-678211606083920-6208124743875297280-n

Radite dosta i s mladima. Kako njima dočarati ljepote vjere i doprijeti do njih u vremenu silnih iskušenja?
Ef. Kavazović: Mladi su puni entuzijazma, želje da nešto promjene, unaprijede. Sve pozitivne ideje treba saslušati i na pravi način usmjeriti mlade ka realizaciji tih ideja. U mom džematu omladina je veoma aktivna i nije im teško da hizmet čine za potrebe džamije i islama. 

Od vjerskih aktivnosti prisustvuju na vjerskim predavanjima i halkama hadisa, omladinskim druženjima koje organizujemo u noći Lejletu-l-Bedra. Aktivno učestvuju u pripremi  i organizaciji zajedničkog iftara za noć Lejletu-l- Kadra, rado se odazivaju humanitarnim aktivnostima, uređenju harema džamije i redovno održavaju tokom ljeta naše mazarluke. Moram reći da je omladina odgovorna i aktivna u našem džematu, i rado se odazivaju na sve naše aktivnosti, da ih Allah, dž.š. nagradi.

Šta nam možete reći o vrijednosti učenja Kur'ana (posebno u ramazanu) i koliko se trebamo družiti s Kur'anom?
Ef. Kavazović: Ramazan je mjesec Kur'ana, jer je u ovom mjesecu i započela objava Časnog Kur'ana. Kur'an je vjerniku učitelj, koji ga podučava i odgaja postavljajući mu jasna obilježja i smjernice. Život s Kur'anom je blagodat koju spoznaje samo onaj koji ju je okusio, blagodat koja uzdiže život, blagosilja ga, oplemenjuje i daje mu puni smisao. Živjeti s Kur'anom znači biti u Allahovoj, dž.š., blizini i njegovom okrilju.

Svaki vjernik treba da se druži s Kur'anom kako u ramazanu, tako i mimo ramazana. To je najljepši momenat, kad čovjek ima priliku da sluša Allahove, dž.š., riječi. Da učenjem Kur'ana potisne sve drugo što ga okružuje i što ga remeti na putu islama. Kada svoje misli usmjeri ka Uzvišenom Allahu, dž.š.

U ramazanu vrijednost učenja Kur'ana je veća. Družimo se s Kur'anom više, kako u našim kućama tako i na mukabelama u džamijama. U ramazanu smo Allahovi, dž.š., gosti, počašćeni smo Allahovom, dž.š., milošću i kroz istinske ibadete i naše dove nastojimo da zaradimo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i oprost grijeha.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite