ODOBREN PRVI KUĆNI TEST ZA COVID-19

Aktuelno
ODOBREN PRVI KUĆNI TEST ZA COVID-19
-

Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je prvi kućni test uzorka sline za otkrivanje koronavirusa, nakon što je već odobrila kućno uzimanje brisa iz nosa.
Hitno odobrenje izdato je laboratoriju Univerziteta Rutgers, piše New York Times.

Pacijenti će moći tražiti recept za test i dobiti pribor te sami poslati uzorak sline u laboratorij na analizu.

"To je nova opcija za jednostavno, sigurno i praktično uzimanje uzoraka potrebnih za testiranje, bez potrebe odlaska ljekaru, u bolnicu ili na mjesto testiranja", kazao je direktor FDA Stephen Hahn.

FDA je do sada odobrila 80 testova, većinu u privatnim i državnim laboratorijima i u istraživačkim centrima.

Agencija je 20. aprila dozvolila jednoj od najvećih laboratorija u Sjedinjenim Američkim Državama, LabCorp, analiziranje kućnih uzoraka iz nosa pacijenata nakon što su laboratoriji dokazali da je kvaliteta testova jednaka ispitivanjima obavljenima u laboratorijima i istaknuli da se uzorci nisu oštetili tokom prijevoza.

Doktor Andrew Brooks kazao je da bi testove trebali koristiti samo pacijenti koji imaju simptome koronavirusa. Njegova laboratorija može svaki dan obraditi 20 hiljada testova, ali očekuje da će ga i drugi laboratoriji usvojiti za vlastitu upotrebu.

Ovakav način testiranja dio je hitnog reagiranja F.D.A. kako bi pomogli programerima novih testova na koronavirus da brzo izađu na tržište.
Izvor: klix.ba

Ne propustite