Osman ef. Kurdić za Novi.ba: Vratimo se svome Gospodaru s pokajanjem prije nego li bude kasno, a ramazan je idealna prilika za to

Ramazan
Osman ef. Kurdić za Novi.ba: Vratimo se svome Gospodaru s pokajanjem prije nego li bude kasno, a ramazan je idealna prilika za to
.

Četrnaestog dana časnog mjeseca ramazana objavljujemo drugi dio intetvjua s Osmanom ef. Kurdićem, imamom u džematu Preočica Medžlis islamske zajednice Vitez.

Osman Kurdić rođen je 10. decembra 1985. godine u Tešnju, od oca Šefika i majke Merjem. Osnovnu školu završio je u Zenici, a nakon toga upisuje medresu Osman ef. Redžović u Visokom 2001. a završava 2005. Iste godine upisuje Islamski pedagoški fakultet u Zenici i završava ga 2008. godine. Studirao je i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Radio je kao Imam, hatib i muallim u nekoliko džemata u Zenici, a trenutno radi kao imam, hatib i mualim u džematu Preočica Medžlis islamske zajednice Vitez. Oženjen je suprugom Almedinom i otac je dva sina - Abdusameda i Amara.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Šta ef. Kurdiću jednom vjerniku treba biti apsolutni prioritet u životu?
Ef. Kurdić: Svako sebi postavlja prioritete u životu. Ako posmatramo jednog sportistu, njegova najveća želja je da osvoji zlatnu medalju i da bude prvak u određenom sportu. Studentu je cilj da završi studij. Vjerniku je primarni cilj i prioritet da spozna svoga Gospodara, Allaha dž. š., i da osjeti posebnu ljepotu dženneta na dunjaluka. Džennet na dunjaluku je spoznaja Allaha. Ništa nije vrijedno ni skupocijeni automobili, novac, ugled, određena pozicija, niti bilo koji ovodunjalučki ukras i ljepota ako tu nema mjesta za našeg Gospodara Allaha dž.š.

Koliki grijeh je gibet (ogovaranje)?
Ef. Kurdić: Gibet- ogovaranje je grijeh kojeg Allah spominje u Kur'anu i kojeg poredi s jedenjem mesa umrlog brata svoga. To je nešto najodvratnije na ovom svijetu. Kada je Muhammed a.s. bio na mi'radžu, prošao je s melekom Džibrilom pored skupine ljudi, koji su svojim bakrenim noktima čupali i grebali svoja lica, pa je Resulullah a.s. upitao a ko su ovi Džibrilu, a Džibril mu je odgovorio da su to oni koji su kaljali ljudsku čast.

Spominje se da su ogovarali poznatog Hasana el Basrija pa kada je došla ta vijest do njega, otišao je do te osobe koja ga je ogovorila i poklonio joj punu posudu voća u znak zahvalnosti što mu je dala svoja dobra djela. Zato oni koji ogovaraju nisu ni svjesni koliku štetu sebi nanose, a drugima daju svoja djela.

Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan zapravo može naučiti?
Ef. Kurdić: Ramazan je mjesec u kojem Uzvišeni Allah daje i nudi posebne hedije, poklone i plodove koje svako od nas treba ubirati. To je mjesec posta, ibadeta, mjesec u kojem je počelo objavljivanje Kur'ana koji je uputa i svjetlost čitavom čovječanstvu. Zato ovaj mjesec treba iskorisiti onako kako nas to uči Poslanik a.s.. Hasan el Basri u jednoj svojoj izreci kaže:“ O čovječe, ti si samo jedan određeni broj dan kada prođe jedan dan prošao je dio tebe.“

Svaki dan ramazana je blagodat i počast od Allaha za nas, jer kad jedan dan prođe i mi smo prošli. Ramazan je jedinstvena prilika koju nam naš Gospodar nudi, a koju svako od nas treba da iskoristi. Ovo je vrijeme kada ćemo svesti račun sami sa sobom i one loše navike, određene loše stvari koje su bile prisutne kod nas to ćemo pokušati izmijeniti. Ako smo činili grijehe, posjećivali kladionice, disko barove, konzumirali alkohol, činili nemoral, evo nam prilike da se vratimo na pravu stazu koja se zove vjera Islam. Vratimo se svome Gospodaru s pokajanjem prije nego li bude kasno.

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazan? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?
Ef. Kurdić: Ovo ramazansko vijeme provodim sa svojom porodicom u posebnom porodičnom ambijentu, jer porodica je temelj naše zajednice i društva. Najviše se družimo s Kur'anom, razgovaramo o različitim temama, obavljamo namaze, zajednički iftarimo. Upućujemo dove našem Gospodaru Allahu dž.š., jer On ne odbija dovu slabašnog roba i onoga koji posti u ime Njega.

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?
Ef. Kurdić: Neka nam Ramazan bude prilika, kada ćemo promijeniti svoj odnos prema Allahu, Poslaniku a.s., Kur'anu, i prema svim ljudima, i da ramazan bude uzrokom oprosta grijeha. Amin.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite