Čampara: U kantonima imamo stare reciklirane kadrove, koje bi trebali zamijeniti mladim ljudima

Aktuelno
Čampara: U kantonima imamo stare reciklirane kadrove, koje bi trebali zamijeniti mladim ljudima
.

I danas mislim ono što sam rekao na toj sjednici Vlade FBiH, a to je da nam ljudski životi moraju biti važniji od Zakona o javnim nabavkama, ali su se sve afere oko kupovine opreme mogle izbjeći, kazao je u izjavi za Oslobođenje ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, komentarišući stenogram sa sjednice Vlade FBiH od 17. marta.

“Nemojte da dođemo u situaciju da nam je važniji sada Zakon o javnim nabavkama od života građana. Mi to jednostavno danas moramo presjeći“, kazao je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čapara na sjednici Vlade FBiH održanoj 17. marta ove godine, prema stenogramu sa sjednice koji je jutros objavilo Oslobođenje.

U pitanju je stenogram sa sjednice kojoj je prisustvovao i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, a tema je bila kako skratiti procedure javnih nabavki zbog hitnosti, posebno pri nabavci medicinske opreme.

Pitanje javnih nabavki i spomenuta sjednica Vlade FBiH došli su u središte pažnje javnosti nakon sinoćnje emisije FTV-a Odgovorite ljudima, a posebno nakon što je Oslobođenje počelo objavljivati stenogram sa te sjednice. U toj emisiji je advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić kazao kako je Salčin na sjednici Vlade iznosio drugačije stavove po pitanju javnih nabavi od onih sad.

- I dalje stojim pri onome što sam izjavio na sjednici. Životi građana jesu i moraju biti na prvom mjestu. Zakon o javnim nabavkama upravo propisuje uslove za izuzeće od javnih nabavki kao što je i to da se čak i u roku od jednog sata može izabrati najpovoljniji ponuđač, ali ne na način da se od poljoprivrednog dobra, drvoprerađivaca i slastičara naručuje medicinska oprema.

Da je bilo ovako kako sam predlagao da Vlada stane iza nabavke mi ne bi danas bili u ovoj situaciji, ne bi imali aferu za aferom, Vlada bi revidirala ponude, ne bi naručivala od neovlaštenih ponuđača kao što su malinari, jer mi za svaku odluku u Vladi imamo mišljenje i Ministarstva finansija i Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo koje bi sigurno upozoravalo na bilo kakve nepravilnosti - rekao je Čampara.

Ministar FMUP-a je pažnju medija privukao i izjavom, zapravo statusom na Facebooku. Komentarišući svoje slaganje sa predsjednikom stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem, kao i aluzije da bi mogao preći u partiju bivšeg stranačkog kolege, koje su iznijeli Sanela Prašović Gadžo (SBB) i savjetnik premijera Fadila Novalića Zoran Blagojević,Čampara je to demantirao, napisavši da ostaje u SDA i da ima još nedovršenog posla u toj stranci.

- Pred svim funkcionerima SDA, pa tako i preda mnom, su mnogi nedovršeni poslovi. Ako pogledate stanje u zemlji doći ćete do zaključka da se još mnogo posla mora uraditi na jačanju države Bosne i Hercegovine, eutoatlantskim integracijama i poboljšanju života građana. Svaki izabrani pojedinac iz SDA ima ulogu u tome - izjavio je Čampara za Oslobođenje.

Dodao je i kako se mora promijeniti stranačka kadrovska politika.

- Mi moramo u budućnosti, u skladu s kongresnim ciljevima, loše kadrove na odgovornim pozicijama zamijeniti mlađim i sposobnijim ljudima – mladim kadrovima s validnim diplomama visokoškolskih ustanova - napomenuo je Čampara, a onda dodao i na koga se to tačno odnosi.

- Mi na kantonalnom nivou, na izvršnim funkcijama, imamo stare, reciklirane kadrove, koji bi se trebali zamijeniti mladim ljudima, spremnim da se uhvate u koštac sa problemima - zaključio je Čampara.

Ne propustite