Dr hfz. Džemail Ibranović za Novi.ba: Borba sa sobom je veliki džihad i u tu borbu idu samo hrabri i odvažni, a ostaju kukavice

Ramazan
Dr hfz. Džemail Ibranović za Novi.ba: Borba sa sobom je veliki džihad i u tu borbu idu samo hrabri i odvažni, a ostaju kukavice
,

Jedanaestog dana mjeseca ramazana obavili smo intervju s dr hafizom Džemailom Ibranovićem, imamom Sulejmanija džamije u Travniku. Čovjek koji je branio BiH tijekom agresije govorio je o brojnim temama, sasvim otvoreno.

Džemail Ibranović je rođen 22. oktobra 1966. godine u selu Kazagići, općina Kiseljak. Nakon osnovne škole, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. U JNA provodi 1985./86. da bi nakon odsluženja vojnog roka upisao Islamski teološki fakultet 1986., gdje će i diplomirati u septembru 1991.

Krajem 1991. izlazi pred komisiju Rijaseta za hifz te s hafiskom dovom u Carevoj džamiji 11. januara 1992. stiče zvanje hafiza. Oba zvanja stiće u toku rada u džematu Alihodže-Brajići u Biloj kod Travnika.

U toku rata bio  je aktivni učesnik odbrane BiH. Ranjavan i demobilisan sa činom kapetana. S ponovnim otvaranjem Elči Ibrahim-pašine medrese uključuje se, od septembra 1994. do 2000. godine na predmetu Kiraet. Od juna 1995. prihvatio je mjesto imama u Sulejmaniji džamiji (Travnik) i na toj funkciji se i sada nalazi.
 
Nakon rata upisao je postdiplomski studij koji okončava s odbranom magistarskog rada, a već sljedećeg proljeća upisuje doktorsku tezu o temi "Nakšibendijsko-halidijski tarik i njegov utjecaj u Bosni" čija je odbrana uslijedila 2. jula 2008. godine. Oženjen je i ima petero djece.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Uvaženi hafize, možete li se osvrnuti na tvrdnje pojedinih ljudi da kladionice i igre na sreću nisu haram, kao i to da se alkohol može koristiti kao lijek.
Hafiz Ibranović: Vječne istine ostaju nepromijenjene. Baš kao što je i sunce izlazilo prije dvije hiljade godina na istoku, a zalazilo na zapadu, i danas tako izlazi i zalazi, a tako je i s istinama. I prije dvije hiljade godina lopov je bio onaj koji krade kao što je i danas. Naravno, ovo je jasno moralnoj i razumnoj osobi. Mi smo ušli u period ahiri-zemana, vrijeme prije velikih društvenih i kosmičkih promjena te konačnog svođenja računa.

Poslanik a.s. je najavio ovo vrijeme u kojem će sve moralne kategorije biti obezvrijeđene. Tako naprimjer prevaranti, lopovi će biti tretirani kao vješti biznismeni, a pošteni vjernici kao nazadni i zaostali. U islamu je poznato da samo u iznemnim situacijama neki propisi se mogu mijenjati. Čim se otklone teške posljedice, propisi nastavljaju da važe. Ono što je Allah dž.š. učinio zabranjenim – haram, to ostaje do Dana suđenja. 

Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan zapravo može naučiti?
Hafiz Ibranović: Ramazan nas uči disciplini, to jest borbi sa sobom. Borba sa sobom (svojom dušom, nefsom, strastima) je veliki džihad i u tu borbu idu samo hrabri i odvažni. Da je ovo zaista istina možemo se uvjeriti kako nažalost i danas, veliki broj je onih koji ne poste. Ovo znači, da takvi ne smiju ući u tu borbu, da su kukavice.

Mudrost života jeste da ljudska duša (nefs) bude stalno zauzeta nekim aktivnostima. Jako je važno rasporediti svoje vrijeme u toku posta mjeseca ramazana, tako da nema praznog prostora gdje bi nas loše pomisli mogle odvesti u pogrešnom smjeru. 

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazan? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?
Hafiz Ibranović: U okviru mog imamskog posla, u ramazanu su aktivnost u svakom pogledu povećane. Kur’an se više uči u kući. Tako na primjer moja žena s grupom džematlijki svaki dan uči po jedan džuz (viber grupa). Ja sam angažovan kroz mukabele i predavanja.

Kruna naših aktivnosti je porodični iftar kojeg ne može zamjeniti nikakav restoran ili kuhinja. Ono što je moja praksa zadnjih 20 godina i što preporučujem našim vjernicima jeste predavanje svakim danom poslije ikindije namaza kao komentar džuza kojeg smo proučili. Ovaj mjesec ramazan, ova predavanja mogu se pratiti preko mreže Facebook Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?
Hafiz Ibranović: Ustrajte u postu, u ibadetima, međusobnom potpomaganju da bi na Bajram inshallah svi mi bili pobjednici, oni koji su mogli sebi narediti, svojoj duši da istrpi glad i žeđ radi Allaha dž.š. Na taj način praktično smo pokazali da možemo vladati sobom. To je temeljna osobina vjernika. Samo ovako disciplinovani mi muslimani Bošnjaci možemo opstati u ovoj našoj Bosni i u ovoj Evropi ovakvoj kakva jest.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite