EVO KADA ĆE SE OTVORITI PLAŽE U CRNOJ GORI: Bit će uvedena nova pravila, morate ih znati ako ovdje mislite ljetovati

Objavljeno:03.05.2020 - 21:46
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Kupališta na Crnogorskom primorju mogla bi da budu otvorena 18. maja, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje bit će pripremljen set mjera da bi gostima bila omogućena zdravstvena bezbjednost, rekao je direktor Morskog dobra Predrag Jelušić.

Jelušić je rekao da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica - umanjenje zakupnina i plaćanja u 12 rata.

On je preporučio zakupcima da započnu pripreme na organizaciji kupališta, postavljanju bova, uslužnih objekata, spasilačke službe i slično.

"Kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra biće stavljeni u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a zasada je procjena da će to biti 18. maja", naveo je Jelušić.

Ako ovaj rok bude potvrđen, naveo je, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji.

Prema njegovim riječima, u pripremi je set mjera s ciljem poštovanja fizičke distance i sprečavanja potencijalnog širenja virusa.

plaza3

Te mjere podrazumijevaće organizaciju plažnog prostora /dijelova sa mobilijarom i bez njega/ na način da se omogući i vidljivo obilježi adekvatna distanca između kupača /ili grupe kupača kao što je porodica/, ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, održavanja čistoće i higijene na kupalištima, kao i mjere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge i organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima.

On je za portal Vijesti rekao i da je donesen dodatni set mjera da bi se pomoglo zakupcima, a jedna od prvih je odgađanje roka za plaćanje zakupnine na tri mjeseca, počev od 1. aprila ove godine.

"Korisnicima ugostiteljskih objekata - restorana u zoni morskog dobra koji rade 12 mjeseci, odnosno tokom cijele godine, izvršit ćemo umanjenje godišnje naknade za period od 90 dana, odnosno za period kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni", precizirao je Jelušić.

Kvalitet morske vode ispitivat će se tokom jula i augusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest u junu i septembru, a Jelušić je dodao da će se voda kontrolisati češće i na više lokacija nego prethodnih godina, zbog situacije u kojoj je sanitarna ispravnost od posebnog značaja za bezbjednost zdravlja kupača.

(Srna)

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!