Osman ef. Kurdić za Novi.ba: Teorija bez prakse je kao tijelo bez duše, a najbolji primjer praktičnosti jeste život Muhammeda a. s. u svim segmentima

Ramazan
Osman ef. Kurdić za Novi.ba: Teorija bez prakse je kao tijelo bez duše, a najbolji primjer praktičnosti jeste život Muhammeda a. s. u svim segmentima
,

Desetog dana časnog mjeseca ramazana za Novi.ba govorio je Osman ef. Kurdić, imam u džematu Preočica Medžlis islamske zajednice Vitez.

Osman Kurdić rođen je 10. decembra 1985. godine u Tešnju, od oca Šefika i majke Merjem. Osnovnu školu završio je u Zenici, a nakon toga upisuje medresu Osman ef. Redžović u Visokom 2001. a završava 2005. Iste godine upisuje Islamski pedagoški fakultet u Zenici i završava ga 2008. godine. Studirao je i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Radio je kao Imam, hatib i muallim u nekoliko džemata u Zenici, a trenutno radi kao imam, hatib i mualim u džematu Preočica Medžlis islamske zajednice Vitez. Oženjen je suprugom Almedinom i otac je dva sina - Abdusameda i Amara.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Za početak, ukratko nam predstavite Vaš džemat. Šta biste izdvojili kao najznačajnije projekte, aktivnosti i uspjehe vašeg džemata?
Ef. Kurdić: U ovom džematu sam već punih šest godina i mogu slobodno kazati da je ovo jedan od najaktivnijih džemata na području Medžlisa islamske zajednice Vitez. Pored pet dnevnih namaza, džume i mekteba, u ovom džematu je održano preko 100 tribina. Gosti na ovim tribinama su bili eminentni profesori fakulteta, daije, hafizi i drugi. Tu se mogu izdvojiti i halke Kur'ana za odrasle muškarce i žene, te edukacijska i sportsko-rekreativna omladinska druženja.

Nedavno ste održali zanimljivo predavanje pod nazivom „Islam je vjera prakse, a ne teorije“. Možete li to ukratko predstaviti našim čitaocima?
Ef. Kurdić: Teorija bez prakse je kao tijelo bez duše. Islam je vjera koja pored teorije svakom pojedincu nudi i praktične savjete za njihov ovodunjalučki život. Problem s kojim se pojedinci danas susreću je što im se kroz njihovo školovanje nude samo teoretski savjeti, kako što više naučiti, saznati više informacija, ali ne i praktično to primjeniti. Najbolji primjer praktičnosti u vjeri, i u svim segmentima ljudskog života je primjer Poslanika Muhammeda a.s. On nam je pokazao kako i na koji način treba ono što sto smo naučili o našoj vjeri primjeniti u svome životu.

Muhammed a.s. kroz svoju bogatu misiju poslanstva koja je trajala 23 godine, nailazio je na različite primjere onih koji nisu poznavali osnovna načela i pravila naše lijepe vjere. On je svojim praktičnim primjerima i savjetima predstavio Islam kao najljepšu vjeru, pa je svojim ashabima pokazao kako se živi praktični Islam. Nije dovoljno samo svjedočiti svoju vjeru riječima, nego i djelima to potvrditi. To nas uči naša vjera. Svi ibadeti koje je Allah propisao kao namaz, zekat, hadž, sadaka zahtijevaju od nas praktičnu primjenu.

Šta znači ljubav prema Poslaniku, sallalahu alejhi we sellem i kakav je naš odnos prema njemu?
Ef. Kurdić: Buharija i Muslim prenose od Enesa r. a. da je Poslanik, a. s. rekao: "Neće niko od vas vjerovati sve dok mu ne budem draži od njegovog roditelja, djeteta i svih ljudi." 

Ljubav prema Muhammedu a.s. predstavlja slijeđenje njegovog sunneta, odnosno njegove životne prakse, onoga što je naš Poslanik a.s. radio u svojoj misiji poslanstva i što je svome ummetu ostavio kao naslijeđe. Resulullah a.s. nije u naslijeđe ostavio di dinare niti dirheme, nego je nama ostavio vjeru, i svoj sunnet. Allah od nas traži, kako to spominje u jednom ajetu, da ako smatramo i tvrdimo da volimo Allaha, onda moramo slijediti Poslanika a.s. 

Najbolji pokazatelj iskrene ljubavi prema Muhammedu a.s., najboljem stvorenju, je naš odnos prema našim komšijama, prijateljima, rodbini,  i porodici. Ako uistinu slijedimo Resulullaha a.s., onda ćemo prema njegovim sljedbenicima imati jedan fin i korektan odnos pun ljubavi i poštovanja.
  
Gospodar svih svjetova u Kur'anu kaže: „Dovoljan nam je Allah i divan je on zaštitnik.“ Kako pravilno rastumačiti ovaj ajet iz Časne knjige?
Ef. Kurdić: Ove riječi je izgovorio Ibrahim a.s., u trenutku kada je bačen iz katapulta u veliku vatru. Muhammed a.s.  je izgovorio slične riječi kada je bio sa svojim prijateljem Ebu Bekrom u pećini, i kada su idolopoklonici bili blizu pećine, pa se Ebu Bekr pobojao za život Resulullaha a.s., a Muhammed a.s. ga ohrabruje riječima kako to Uzvišeni Gospodar poručuje: „Ne boj se Allah je s nama...“

Ovo su riječi koje trebaju biti vodilja u životu svakog vjernika. One ulijevaju posebnu nadu onome koji je u velikoj i teškoj krizi, tegobi, i iskušenju. Onaj koji se nađe u u tjeskobi, i određenom problemu treba da se osloni na svoga Gospodara Allaha i da traži od Njega zaštitu. Bilo kakvo zlo ili oni koji žele i pokušavaju na razne načine da zlo plasiraju drugima neće moći sve dok to Allah ne odredi.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite