Ef. Isaković za Novi.ba: Ramazan nas uči da ne treba Gospodaru naše gladovanje, nego naša odlučnost da se borimo sa svojim egom

Ramazan
Ef. Isaković za Novi.ba: Ramazan nas uči da ne treba Gospodaru naše gladovanje, nego naša odlučnost da se borimo sa svojim egom
,

Devetog dana časnog mjeseca ramazana obavili smo razgovor s efendijom Mustafom Isakovićem, najpoznatijim bosanskohercegovačkim interpretatorom ilahija i kasida. 

Inače, Isaković je široj bh. javnosti poznat i po tome što je predstavljao BiH u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija posvećenih takmičenju u najboljoj interpretaciji i izvođenju ilahija i kasida, Munshid Al-Shariqah, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Također, itekako je poznat i po izvođenju kaside "Devet heroja".

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani efendija, kako da djeca zavole namaz? Savjeti i preporuke roditeljima.

Ef. Isaković: Roditelji u vremenu pandemije a i mimo toga, trebaju imati vrijeme kada će u porodičnom ambijentu obavljati zajednički/džematile namaz. Najbolji način da djeca pođu klanjati jeste da gledaju roditelje na namazu. Obavljanje namaza je obaveza kojoj djecu trebamo navikavati sa sedam godina, a sa deset godina ih treba i disciplinovati ukoliko ne izvršavaju tu obavezu. 

Neki savjet mladima, koji su na početku, tj. kreću klanjati i učiti o svojoj vjeri.

Ef. Isaković: Mladići i djevojke bi trebali voditi računa odakle uzimaju vjeru. Ovo govorim iz razloga što mogu upasti u zamku odlaska u krajnost, ili podleći tome da ih se indoktrinira. Čitati i samo čitati. To je prva stvar. Mreža mladih Islamske zajednice je put prema kojem bih usmjerio svakog mladića i djevojku. Prva i osnovna stvar je da se zainteresuju za učenje kur'anskog pisma. S tim uspjehom, sve će im poslije biti slađe i ljepše, kada se radi o vjeri. 

Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan zapravo može naučiti?

Ef. Isaković: Ovih dana, otkako je nastupio ramazan, osjetimo poseban mir, spokoj i blagodati ovog mjeseca. Preče je u islamu ne činiti grijeh nego činiti dobra djela. Ovih dana, u medijima možemo vidjeti različite natpise koi čovjeka vuku da čini grijeh. Najbolje ćemo iskoristiti mjesec posta ukoliko budemo od onih koji će postiti cijelim svojim bićem, koji će izvršavati naređeno, kloniti se zabranjenog a posebno sada, u ramazanu, ustegnuti se od komentarisanja besposlica ili stvari koje mogu biti zamka za vjernika. Na taj način ćemo i pokazati da nas ramazan uči da ne treba Gospodaru naše gladovanje, nego naša odlučnost, želja i nastojanje da se sa svojim egom borimo. 

efisakovic

Često ste nasmijani i širite pozitivnu energiju. Koliko nam pozitivnog nedostaje danas?

Ef. Isaković: Ljudi, u nastojanju da ostvare ono što nemaju postaju negativno naelektrisani. A kada bi malo bolje razmislili, kada bi se oko sebe osvrnuli, vidjeli bi da im je dato mnogo više nego mnogim drugim ljudima. Sreća je u zadovoljstvu s onim što nam je dato, a ne u nastojanju i borbi da ostvarimo ono što nemamo. Sreća je u malim stvarima. Pomilujmo dijete, lijepo se obratimo komšiji, poljubimo roditelje i zagrlimo ih, iskreno, poklonimo nekome nešto bez specijalnog povoda- garantujem da ćete osjetiti sreću u duši!

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazan? Postoji li neki adet kojeg se uvijek pridržavate?

Ef. Isaković: Obzirom da su mi ramazani inače veoma dinamični, ovaj ramazan sam posebno zahvalan dragom Allahu Koji me počastio da mnogo vremena provodim s porodicom. Jačajmo naše porodične veze u ovim danima. Čovjek svugdje može glumiti dobričinu, ali u svojoj kući zna se kakav je. Trudimo se da nam se naša djeca, naša supruga raduje kada dolazimo kući. Porodica je navrijednija nematerijalna vrijednost koje mnogi nisu svjesni. 

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba? 

Ef. Isaković: Svima vama od srca želim da ovaj ramazan postimo kompletnim svojim bićem. Kada bi ljudi znali koja je vrijednost ramazana, poželjeli bi da je cijelu godinu ramazan. Kakav god da si, u ovom mjesecu odlučno reci da ćeš biti bolji i da ćeš ostaviti neke loše navike. Proklet je onaj čovjek koji doživi kraj ramazana, a ne budu mu oporšteni grijesi. Da bismo dobili oprost, moramo stalno kucati na vrata oprosta. Ovi dani su idealni za mnoga dobra djela jer se u ovom mjesecu dobra djela uvećavaju. Namaz, post, zekat, sadaka, lijepa riječ, osmijeh, obilazak bolesnika...Sve nam to treba da bismo iz ovog mjeseca izašli čisti od grijeha. U tom smislu, trudimo se što više a prema našem trudu bit ćemo nagrađeni. 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite