Turska ponovo poslala SAD pomoć u medicinskoj opremi

Aktuelno
Turska ponovo poslala SAD pomoć u medicinskoj opremi
,

S Vojnog aerodroma "Etimesgut" u Ankari poletio je drugi vojni transportni avion koji prevozi medicinsku pomoć Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jednoj od zemalja koje su najteže pogođene globalnom pandemijom koronavirusa (Covid-19). 

Turska je kontingent pomoći SAD poslala po nalogu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), a riječ je o većim količinama hirurških maski, vizira, kombinezona i sredstava za dezinfekciju. Na paketima pomoći ispisani su Mevlanini stihovi na turskom i engleskom: "Nakon beznađa, slijedi velika nada. Nakon tame, slijedi mnogo sunca", prenosi Anadolu Agency. 

Avion koji prevozi pomoć u medicinskoj opremi SAD, s aerodroma u Ankari ispratili su zamjenik ministra vanjskih poslova Turske javuz Selim Kiran (Yavuz), američki ambasador u Ankari Dejvid Saterfild (David Satterfield) te turski i američki vojni zvaničnici. Vlasti Republike Turske su i prije dva dana poslale pomoć u medicinskoj opremi Sjedinjenim Američkim Državama. 

Transportnim avionima Oružanih snaga Turske prethodno su pomoć u medicinskoj opremi dostavili u Španiju, Italiju, Veliku Britaniju, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Libiju, Somaliju i Južnoafričku Republiku.

Ne propustite