Čerkez: U FBiH još 27 zaraženih, od naredne sedmice popuštanje mjera

Aktuelno
Čerkez: U FBiH još 27 zaraženih, od naredne sedmice popuštanje mjera
,

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 1.030 uzoraka od koji je 27 pozitivno na Covid-19, potvrdio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnom ministra zdravstva i član Federalnog štaba civilne zaštite. U ovom bh. entitetu, od početka epidemije je testirano 17.295 osoba, a potvrđeno je 918 pozitivnih slučajeva. 

- U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je zaražena 261 osoba, u Zeničko-dobojskom kantonu 180, u Sarajevskom kantonu je 115, Unsko-sanskom kantonu 91, Zapadno-hercegovački 84, Tuzlanskom kantonu 81, Srednobosanskom 40, Bosansko-podrinjskom 22 i Posavskom tri slučaja. Trenutno je hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih je četvero na respiratoru - rekao je Čerkez. 

On je potvrdio i da su u FBiH dosad od koronavirusa preminule 33 osobe, od kojih je 19 muškaraca i 14 žena. 

S obzirom na to da predstoje prvomajski praznici, iz Federalnog štaba civilne zaštite su pozvali građane da se drže propisanih mjera, nose maske i ne zadržavaju se u većim skupinama.

- Da pokušamo da ovaj produženi vikend ostane bez većih posljedica, to može samo ostati ukoliko svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju, kao što smo bili i do sada - rekao je Čerkez.

Napomenuo je da od naredne sedmice počinje popuštanje mjera, što će doprinijeti normalizaciji života.

- Jako je bitno da ostanemo svi posvećeni mjerama koje smo predložili. Manji dio populacije koji ne provodi mjere može da ugrozi i ovaj veći dio - rekao je Čerkez. 

Ne propustite