Donesene nove naredbe za FBiH, važećim produžen rok do 15. maja

Aktuelno
Donesene nove naredbe za FBiH, važećim produžen rok do 15. maja
Održana je 18. vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, gdje su donesene nove naredbe, a postojeće produžene do 15. maja za područje Federacije BiH.

Održana je 18. vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, gdje su donesene nove naredbe, a postojeće produžene do 15. maja za područje Federacije BiH.

Donosimo najbitnije naredbe i dopune naredbi: 

- Na današnjoj proširenoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada FBiH, isporuči kliničkim centrima i kantonima na području FBiH.

- FUCZ treba da izvrši novu raspodjelu testova na korona virus (Covid-19), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici Zenica i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitna sredstva i opremu (rukavice, zaštitne maske, dezinfekciono sredstvo) federalnim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i socijalnim ustanovama na području FBiH, da svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo isporuči 90 hiljada transportnih medija i isto toliko briseva, te da ustupi na korištenje 14 kamera za mjerenje tjelesne temperature Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi instaliranja na graničnim prijelazima.

- Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping - tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

- Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan shopping – tržnih centara. Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

- Novom dopunjenom naredbom sa rokom primjene do 15. maja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

- Tokom prvomajskih praznika, 1., 2. i 3. maja, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu, a u ova tri dana zabranjuje se kretanje na području Federacije BiH od 22 do 5 sati ujutro.

Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. maja ove godine.

I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pica, shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica.

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice. Produžen je rok primjene i naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

Sjednicom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a sjednici su prisustvovali i Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a, putem video linka i Fahrudin Solak, načelnik FŠCZ.

Ne propustite