Musa: U FBiH novih 25 slučajeva zaraze koronavirusom

Aktuelno
Musa: U FBiH novih 25 slučajeva zaraze koronavirusom
,

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je da su u Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirana 753 uzorka.

Istaknuo je da je 25 novih zaraženih koronavirusom.

Dodao je da je u FBiH do sada testirano ukupno 13.526 osoba te da je zaraženo  ukupno 811 osoba, od kojih su 56 posto žene i 46 posto muškarci.

- U FBiH se do sada od koronavirusa oporavilo 235 osoba. Nažalost, imali smo 32 smrtna slučaja, od kojih je 18 muškaraca i 14 žena - kazao je Musa.

Naveo je da je u FBiH hospitalizirano 49 pacijenata pozitivnih na Covid-19, od kojih je pet na respiratoru. 

- Zaključno s današnjim danom u FBiH se oporavilo 235 osoba.  Od 32 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 18 je muškaraca, a 14 žena. Što se tiče starosne strukture 22 preminula pacijentaa odnosno njih 69 posto bili su u dobi preko 65 godina - kazao je Musa. 

Istaknuo je da se nalazimo na kraju sedme sedmice od prvih potvrđenih slučajeva u FBiH.

- Trenutna epidemiološka situacija je stabilna, a to procjenjujemo na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja slučajeva koji je niži u odnosu na prethodni period, ali također i na osnovu činjenice da u zadnjih 10 dana praktično imamo ispod 5 posto pozitivnost u broju testiranih uzoraka.  Javnost se u ovom periodu se upoznala koja nije bila poznata do prije nekoliko mjeseci. Većina osoba ima blage i umjerene simptome, a dio i bez. Može također uzrokovati ozbiljne medicinske komplikacije i dovesti do smrtnih ishoda. Sama činjenica da su u ovom periodu registrirana 32 slučaja govori o ozbiljnost ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, zatajivanje organa, respiratorno zatajenje, srčane probleme, u smislu poremećaja srčanog ritma, bolesti srčanog mišića i dodatne virusne i bakterijske infekcije - pojašnjava Musa.

Na kraju je savjetovao građanima da i dalje nastave držati distancu i redovno da peru ruke.

- Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje i ne treba misliti da će uskoro stati prenošenje virusa među ljudima. Ali društvo mora nastaviti funkcionirati, ali pod novim okolnostima u smislu sve više ublažavanja mjera. Ublažavanja će se evaluirati svakih 10 dana - zaključio je Musa.

Ne propustite