Novih 39 slučajeva zaraze koronavirusom u RS

Aktuelno
Novih 39 slučajeva zaraze koronavirusom u RS
,

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru RS u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 općina, što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 39 osoba.

Prema mjestu prebivališta, 23 osobe su iz Banje Luke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Bosanske Gradiške i Kotor-Varoši i po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Bosanske Dubice, Oštre Luke, s Pala i iz Kalinovika.

Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi koronavirus, riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu s ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije mogao da navede epidemiološku vezu s pozitivnim slučajem.

Riječ je o 16 osoba ženskog i 23 muškog spola. Tri žene su starije dobi, deset žena je srednje životne dobi i tri su mlađe životne dobi. Osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje životne dobi, a tri su mlađe životne dobi.

Među potvrđenim slučajevima je i osam medicinskih sestara i tehničara (šest iz Univerzitetskog kliničkog centra RS i dvije iz bolnice u Bosanskoj Gradišci). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Bosanske Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Bosanskog Broda, Stanara, Prnjavora,Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u Domu za starija lica u Kalinoviku. Svih deset testiranih radnika Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" Banja Luka negativno je na koronavirus.

Testirano je i 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prijelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su, također, negativni.

Do sada je u manjem bh. entitetu registrirano ukupno 656 osoba, 23 osobe su preminule od posljedica oboljenja Covid-19, a oporavljene su 342 osobe.

Ne propustite