Američki naučnik tvrdi da koronavirus brže umire kada se izloži suncu

Aktuelno
Američki naučnik tvrdi da koronavirus brže umire kada se izloži suncu
,

Američki naučnici kažu da koronavirus najbrže umire kada je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, iako navedena studija još uvijek nije objavljena i čeka eksternu procjenu.

Vilijam Brajan (William Bryan), savjetnik za nauku i tehnologiju Ministarstva za unutrašnju sigurnost, rekao je novinarima u Bijeloj kući da su vladini naučnici otkrili da ultraljubičasti zraci imaju snažan uticaj na patogen, nudeći nadu da će se njegovo širenje možda olakšati tokom ljeta. 

- Virus umire najbrže u prisustvu direktne sunčeve svjetlosti. Naše najupečatljivije zapažanje do sada je snažan efekat koji izgleda da solarna svjetlost ima na ubijanje virusa - i na površini i u vazduhu. Vidjeli smo sličan efekat i sa temperaturom i vlagom, gdje je povećanje temperature i vlažnosti vazduha ili oboje generalno manje povoljno za virus - rekao je Brajan. 

Odavno je poznato da ultraljubičasto svjetlo ima sterilizacijski efekat, jer zračenje oštećuje genetski materijal virusa i njegovu sposobnost da se replicira.

Ali koronavirus se također pokazao smrtonosnim u mjestima sa toplim vremenskim uslovima, kao što su Singapur, Malezija i Tajland, postavljajući šire pitanja o uticaju faktora životne sredine.

Doktorica Margaret Haris (Harris) iz Svjetske zdravstvene organizacije rekla je da "dokazi ne podržavaju teoriju o sunčevoj svjetlosti".

- Žao mi je, ali ne možemo se nadati da će ljeto imati efekat za koji se mnogi nadaju da će to učiniti - rekla je Haris.

Brajan je upozorio da bi bilo "neodgovorno" reći da će topliji ljetni mjeseci eliminisati virus. Ali rekao je da će taj vremenski period pružiti "priliku za napredovanje" pandemije.

Istraživanje koje je citirao Brian još uvijek nije objavljeno na pregled, što otežava nezavisnim stručnjacima da komentarišu koliko je bila čvrsta njegova metodologija.

Ne propustite