Nestorović: Pokazalo se da nikotin štiti od koronavirusa, oni koji puše do 15 cigareta dnevno nemaju teže kliničke slike

Aktuelno
Nestorović: Pokazalo se da nikotin štiti od koronavirusa, oni koji puše do 15 cigareta dnevno nemaju teže kliničke slike
,

Pulmolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branimir Nestorović izjavio je u emisiji Fokus na TV B92 da “umjereni pušači rijeđe imaju komplikovanu kliničku sliku od koronavirusa i da se pokazalo da nikotin štiti od tog virusa”.

“Cigarete oštećuju pluća, ja sam za 0 korišćenja cigareta, ali se pokazao da oni koji puše od pet do 15 cigareta na dan nemaju teže kliničke slike”, rekao je Nestorović.

On je dodao i da se nikotin u tijelo može unijeti i na drugi način, a ne samo preko cigareta, kao i da nana ima u svom listu više nikotina nego duhan.

Britanski list Guardian prethodno je objavio da francuski istraživači planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju koronavirus i na zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta, nakon što je studija pokazala da pušači mogu da budu mnogo manje izloženi riziku od zaraze koronavirusom.

Studija obavljena u velikoj pariskoj bolnici “Pitié-Salpêtrière” sugeriše da bi supstanca u duhanu – možda nikotin – mogla da spriječi zarazu koronavirusom kod pušača, a klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje zdavstvenih vlasti u Francuskoj.

Međutim, istraživači insistiraju da se stanovništvo ne podstiče na pušenje, jer ono nosi druge potencijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 odsto onih koji puše. Istakli su i da bez obzira na pretpostavku da bi nikotin mogao da zaštiti od koronavirusa, pušači zaraženi koronavirusom često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duhanskog dima na pluća.

Ne propustite