Stožer HNŽ-a počinje s ublažavanjem restriktivnih mjera

Aktuelno
Stožer HNŽ-a počinje s ublažavanjem restriktivnih mjera
-

 Nakon 36 dana od kako je proglašeno stanje nepogode za Hercegovačko-neretvansku županiju (HNŽ) načelnik Stožera civilne zaštite i ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela najavio je ublažavanje restriktivnih mjera, a prvo je na redu ukidanje zapovjedi zabrane kretanja između općina i gradova u HNŽ-u koja je donesena 9. travnja.

- Slušajući savjet struke te uvidom u razvoj epidemiološke situacije predložit će se tijekom dana ukidanje i stavljanje izvan snage zapovjedi o ograničenju kretanja između općina i gradova u HNŽ-u, čime počinjemo s ublažavanjem mjera - kazao je Ćubela u četvrtak na redovitoj video konferenciji Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

U posljednja 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) zabilježeno je dvoje novih osoba pozitivnih na koronavirus SARS-CoV-2, oboje iz Mostara.

U covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar liječi se 20 bolesnika od čega je petoro na respiratoru i teškog su kliničkog stanja, a osam bolesnika je na potpornoj terapiji kisikom, dok su ostali stabilno.

Ćubela je naglasio da su Vlada HNŽ-a i Stožer civilne zaštite HNŽ-a zatražili da se na sutrašnjoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite stavi prijedlog ukidanja karantena u FBiH, a time i u HNŽ-u i ostalim županijama.

Odgovarajući na upit novinara, Ćubela je naveo kako su u više navrata Vlada i Stožer tražili od Federalnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i od Federalnog stožera civilne zaštite da se ta mjera preispita i stavi izvan snage.

Dodao je, također, kako i od predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića očekuju da na sutrašnjoj sjednici Federalnog stožera iskoristi svoj autoritet kako bi se donijela odluka o ukidanju karantena.

Kada je u pitanju daljnje ublažavanje restriktivnih mjera nakon prvosvibanjskih praznika, Ćubela je ocijenio kako će to ovisiti "o odgovornosti građana i savjetima struke".

Glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović, odgovarajući na novinarske upite, najavio je da će županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrb, uvažavajući epidemiološku situaciju, dati preporuku da se u svim zdravstvenim ustanovama ponovno krene s pružanjem redovitih specijalističkih, dijagnostičkih i konzultativnih pregleda.

Govoreći o ublažavanju ekonomske krize, Pavlović je rekao kako Vlada HNŽ-a radi na paketu mjera za potporu gospodarstvu te da je imenovala koordinacijsko tijelo koje će izraditi i preložit konklretne mjere pomoći.

Po njegovim riječima, Vlada radi i na izmjenama i dopunama proračuna za ovu godinu, a sadašnje projekcije govore da će rebalansom, koji vjerojatno neće biti jedini u ovoj godini, prihodovna strana već sada morati biti umanjena za 10 posto ili 24 milijuna maraka.

Ne propustite