Sebija Izetbegović: Nije trebalo čekati korona virus da građani u KS vide da zdravstvena usluga treba biti bolja

Aktuelno
Sebija Izetbegović: Nije trebalo čekati korona virus da građani u KS vide da zdravstvena usluga treba biti bolja
,

"Ja ne znam da se postigao dogovor, koliko znam ide se prema dogovoru u kome bi se napravila reorganizacija službe zbog boljeg odgovora u krizi", kazala je u izjavi za N1 direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović povodom najavljene reorganizacije zdravstvenog sistema u KS.

"Mislim da nije trebalo da čekamo korona virus da građani u KS vide da zdravstvena usluga treba da bude bolja", kazal je Izetbegović.

Prema najavljenoj reorganizaciji, Opća bolnica bi trebala preuzeti primarnu ulogu kada je riječ o pacijentima zaraženim korona virusom.

"To se radi u korist pacijenata, njima bi bila lakša dostupnost. Odredilo bi se njihovo kretanje, ne bi se išlo od ustanove do ustanove a da ne znaju šta treba da dobiju i na kojem nivou. To bi bila reorganizacija na opće zadovoljstvo".

"Ja sam godinama apelovala da se uradi reforma zdravstvenog sistema, vidite šta se pokazalo; pacijenti ne mogu doći do usluge, nalaze se u lošoj situaciji. Čak je i KCUS objavio rezultate u martu, pokazali smo da radimo tercijarne i sekundarne usluge. Mislim da bi zaista mogla biti bolja usluga sa ovoliko novca koliko ima u KS", dodala je Izetbegović.

Još je kazala da unatoč vanrednoj situaciji, KCUS još nijednom nije bio u štrajku.

"KCUS nije učestvovao ni u jednom štrajku, iako su bili u raznim zdravstvenim ustanovama. Mi smo radili posao za druge ustanove i pokazali smo kako sistem može funkcionisati. Reorganizacija je nešto što mora da se uradi za dobrobit bolesnika, ali i uposlenika. Moramo biti mnogo bolje koodinirani, i privatno i profesionalno treba bolja koordiniranost. Ponavljam, za korist naših bolesnika ali i uposlenika".

Ne propustite