Pilav: Tri osobe pozitivne na koronavirus u protekla 24 sata

Aktuelno
Pilav: Tri osobe pozitivne na koronavirus u protekla 24 sata
.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Aida Pilav kazala na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo da, prema izvještaju o testiranju i broju oboljelih od koronavirusa u Kantonu, u protekla 24 sata je testirano 128 osoba, od kojih su tri imale pozitivan nalaz. 

Ukupno je 16 osoba hospitalizirano, dva pacijenta su na respiratoru, a nije bilo oporavljenih u proteklom danu, kao ni smrtnih ishoda, saopćeno je iz Vlade KS.

U periodu od 31. januara do 18. aprila 2020. godine ukupno je u KS testirano je 2.111 osoba. Od toga je pozitivno na koronavirus bilo 106 osoba, osam ih je retestirano, 15 potpuno izliječeno, a četiri su preminule usljed komplikacija koje je izazvao ovaj virus.

U presjeku ukupnog stanja, u okviru mjera i rezultata, Pilav je istakla da broj od 2.111 testiranih osoba u KS čini 22 posto od ukupno testiranih u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Broj od 106 potvrđenih slučajeva u KS čini 14 posto ukupno potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH, a četiri smrtna ishoda čini četiri posto od ukupno umrlih 29 osoba u ovom bh. entitetu. Od ukupnog broja testiranih u Kantonu Sarajevo, procenat potvrđenih slučajeva je pet posto - istakla je.

Prema danas iznesenim podacima, ukupan broj testiranih u KS, na 1.000 stanovnika iznosi 4,9 posto. U FBiH je omjer istih pokazatelja 3,9 posto, što govori u prilog da je u KS izvršeno 20 posto više testiranja u odnosu na ukupan broj u FBiH.

- Usporedbe radi, broj ukupno testiranih u nama susjednim zemljama, a prema raspoloživim podacima govore da je u Hrvatskoj testirano do sada 5,2 posto osoba na 1.000 stanovnika, dok taj postotak u Srbiji iznosi 4,1 posto - iznijela je Pilav.

Broj oboljelih u KS na 10.000 stanovnika iznosi 2,4 posto, dok je taj postotak u FBiH 2,9 posto. Broj oboljelih na istom uzorku u Hrvatskoj iznosi 4,4 posto, a u Srbiji 6,5 posto.

Mobilni timovi Doma zdravlja su u posljednjih sedam dana napravili ukupno 744 testiranja u kućnim uslovima. Ministarstvo zdravstva KS je do sada izdalo 61 rješenje o kućnoj izolaciji.

Prema njenim riječima, ukupno je koronavirus potvrđen kod pet malodobnih osoba, odnosno djece. Jedno dijete je u potpunosti izliječeno (2018. godište), a još se liječi četvoro djece, u rasponu godišta od 2006. do 2019.

Potvrđen je jedan slučaj korone kod trudnice, koja je imala blažu kliničku sliku bolesti i u procesu je izliječenja.

Među zdravstvenim radnicima, sedam ljekara i jedna medicinska sestra imaju pozitivan nalaza na koronavirus, te ih u njihovom liječenju prate njihovi porodični ljekari, jer se radi, kako je rečeno, o blažim kliničkim slikama.

Po starosnoj strukturi, u dobi od 30 do 45 godina su oboljele četiri osobe, dvoje je u dobi od 45 do 60 godina i po jedna osoba ispod 30 godina i iznad 65 godina starosti. Prosječna dob hospitaliziranih pacijenta je 57,7 godina i nešto veći postotak čine muškarci. Također, podaci govore da je cirkulacija virusa među osobama starijim od 65 godina uspješno zaustavljena, jer među oboljelim oni čine sedam posto pacijenata.

- Na temelju iznijetih rezultata zadovoljni smo postignutim, jer su oni nesumnjivo postignuti zahvaljujući dobro provedenim javno-zdravstvenim mjerama, kao i zbog značajnog angažmana velikog broja institucija, prvenstvo Vlade KS i svih ministarstava, koji su aktivno uključeni u ove procese. U punoj smo koordinaciji sa svim nadležnim federalnim institucijama, jer KS u potpunosti prati njihove naredbe i preporuke. Svi smo dobili obavijest da se do 30. aprila pridržavamo svih javno-zdravstvenih mjera kada ćemo zajednički donositi naredne odluke - naglasila je Pilav.

Osobe koje su federalnim rješenjem smještene u karantin su pod zdravstvenim nadzorom Doma zdravlja KS, u skladu sa protokolom i nadzorom tih osoba.

Doktorica Pilav je posebno zahvalila uposlenicima Studentskog doma Bjelave, koji je sada u funkciji karantena, na odličnom poslu koju obavljaju u ovim okolnostima.

Javnost je pokazala interes i za neke najavljene organizacione promjene i reorganizaciju unutar zdravstvenog sistema KS.

- Ova pitanja su više usmjerena prema resornim ministarstvima. Sa aspekta Kriznog štaba, mogu reći, kako se situacija kontinuirano mijenja, tako da moramo imati spremne prijedloge u takvim slučajevima. Nesumnjivo je da je do sada napravljen dobar posao, a nadležni ministar i Vlada KS, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, mogu napraviti stanovite reorganizacije unutar sistema zdravstvene zaštite. Rade se takvi prijedlozi i preporuke i u narednom periodu, u skladu sa situacijom, mi ćemo savjetodavno ići prema Vladi KS i nadležnom ministarstvu po pitanju reorganizacije - podcrtala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Na pitanja o povećanju broja testiranja u KS, dr. Pilav je podsjetila da su laboratorije koje provode testiranja certificirane u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to su nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva.

U KS dvije laboratorije imaju te certifikate za ova testiranja, a to su Institut na mikrobiologiju KCUS-a, koji je akreditiran od Svjetske zdravstvene organizacije, te laboratorija Veterinarskog fakulteta.

- U pripremi je okvir za povećanje broja testiranja. Vjerovatno će se ići na kombinaciju testiranja pomoću brisa i testiranja prema uzorku krvi. U ovoj fazi su značajna ova testiranja iz krvi, jer ulazimo u drugi mjesec provođenja jakih zdravstvenih mjera. Sada, pored praćenja oboljelih i testiranja kod osoba koji pokazuju simptome bolesti, dolazimo u fazu kada moramo imati širi pristup da vidimo koliko je naše stanovništvo došlo u kontakt sa virusom. To znači da bi počeli tragati za tim asimptomatskim kliconošama, kako to predviđa i sama struka - najavila je prof.dr. Pilav.

Ne propustite