Radojičić: Pokazatelji u gradu govore o smirivanju pandemije

Aktuelno
Radojičić: Pokazatelji u gradu govore o smirivanju pandemije
,

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić istakao je da su optimistični podaci da se u ovom gradu približio broj zaraženih osoba s brojem onih koji se oporavljaju od koronavirusa, prenosi Srna.

- Jedan od pokazatelja koji može da znači blago smirivanje epidemije jeste kada se broj oporavljenih, odnosno izliječenih susretne sa brojem trenutno oboljelih, odnosno aktivnih -  pojasnio je Radojičić.

On je rekao da su se ovih dana u Banjoj Luci ukrstile te dvije krivulje, napominjući da je riječ o trenutnom dnevnom podatku i da se svaki dan mora pratiti broj testiranih i broj novooboljelih.

Radojičić je naglasio da će se situacija pažljivo posmatrati do 27. aprila, do kada traju mjere Gradskog i Štaba za vanredne situacije, kako bi se vidjelo da li će tada biti prostora za mjere relaksacije da bi se polako sedmicu po sedmicu uvodili u normalniji život.

- Dani i sedmice pred nama ne daju razlog da se potpuno opustimo. Virus je i dalje prisutan među našim sugrađanima tako da će i dalje biti novooboljelih. S toga i dalje treba onemogućiti kretanje u većim grupama, kao i velika okupljanja i skupove. To je jedina mjera koju imamo - istakao je Radojičić.

Gradonačelnik Banje Luke je upozorio da svako narušavanje situacije i prenošenje virusa sa jednog na drugog čovjeka može da vrati situaciju na početak i da bude daleko veći broj oboljelih.

On je za ATV naglasio da je u Banjoj Luci u proteklih sedam sedmica došlo do vrlo kontroliranog širenja virusa, ali nije bilo eksplozije oboljelih, niti preopterećenog zdravstvenog sistema.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite