Sa 5.690 oboljelih Srbija ulazi u najdulji policijski sat dosad

Region
Sa 5.690 oboljelih Srbija ulazi u najdulji policijski sat dosad
.

Srbija u petak popodne ulazi u najdulji policijski sat od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka, uz apsolutnu zabranu kretanja od 17 sati do utorka u pet ujutro, a te mjere prati i službena zabrana svih vjerskih okupljanja za blagdane Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Prema službenim podacima Kriznog stožera, do petka u 15 sati, na početku sedmog tjedna epidemije, u Srbiji je potvrđeno još 372 novozaraženih te je ukupno 5.690 oboljelih, a umrlo je još sedmero pacijenata, dosad ukupno 110.

Po današnjim podacima, od 5.690 zaraženih hospitalizirano je 3.765 osoba, od kojih je 122 na respiratorima. Testirano je ukupno 32.566 osoba, a među zaraženima je i 616 zdravstvenih djelatnika. Postotak smrtnosti u odnosu na broj oboljelih je u padu i u petak je službeno 1,93 posto.

Najteža epidemiološka situacija i dalje je na jugu Srbije, ali liječnici tvrde da je "pod kontrolom".

Član Kriznog stožera epidemiolog dr. Predrag Kon rekao je da se u ovoj fazi pandemije ne može raditi realna usporedba Srbije sa zemljama u regiji jer se koriste različite metodologije testiranja. "Može se uspoređivati samo broj umrlih na 100.000 stanovnika, sve ostalo se neprekidno mijenja", rekao je Kon na virtualnoj tiskovnoj konferenciji.

Odlukom Kriznog stožera na tiskovnim konferencijama od prošlog tjedna ne sudjeluju novinari, koji pitanja postavljaju elektronskom poštom, za što nema razumijevanja u europskim tijelima koja upozoravaju na narušavanje slobode medija i načela demokracije, što su i primjedbe upućene vlastima zbog drastičnih mjera ograničavanja kretanja.

Član Kriznog stožera dr. Predrag Kon je u izjavi beogradskim medijima ranije danas ocijenio kao "veoma pozitivnu" molbu patrijarha Irineja vjernicima da se u vrijeme uskrsnih praznika pridržavaju mjera propisanih u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, prenosi Hina.

Kon je naglasio kako je "jako važno" što je poglavar SPC podržao stajalište stručnog tima i neophodnost socijalnog distanciranja.

Istodobno, srbijanski mediji izvješćuju da svećenstvo nije dosljedno u poštivanju preporuka duhovnog vođe SPC-a i propisanih mjera države u suzbijanju koronavirusa. Tako je portal niškevesti.rs objavio da se tijekom liturgije u crkvi Svetog Pantelejmona u Nišu okupio veliki broj vjernika, među njima i djece, te starijih, a da o poštivanju preporučenih mjera zbog koronavirusa "nema ni govora".

U Srbiji već dulje od tjedna traju prijepori treba li ili ne vjernicima biti dopušteno da, unatoč policijskom satu, sudjeluju u uskrsnim proslavama i liturgijama, u povodu Uskrsa, koji se po julijanskom kalendaru slavi 19. travnja.

Zajedničkim priopćenjem od 15. travnja patrijarh SPC Irinej i predsjednik Aleksandar Vučić otklonili su dvojbe, naglasivši potrebu da se vjernici suzdrže i poštivaju mjere propisane po preporuci epidemioloških stručnjaka.

"Preporučujem našemu narodu da prihvati ono što kažu ljudi od struke, koji poznaju problem koji nas je snašao. Da se tih uputa pridržava. Lijepo je doći na velike blagdane u crkvu, ali ovo je izniman trenutak u našemu životu. Možemo se mi Bogu moliti i u svome domu, u toj domaćoj crkvi", poručio je poglavar SPC-a.

Predsjednik Vučić poručio je ranije da će "podržati liječnike i život" no da vlasti nemaju namjeru uhićivati vladike i svećenstvo.

"Uzdam se u patrijarha, molit ću ga da razumije ono što tražimo. Ako naše molbe ne urode plodom, obavijestit ćemo koja je odluka donesena", poručio je Vučić.

Od proglašenja izvanrednog stanja i uvođenja policijskog sata od 17 do pet radnim danima, a od 17 petkom do 5 ujutro ponedjeljkom, dosad je kažnjeno najmanje 2.600 osoba, a izrečene su novčane kazne u iznosu većem od 1,1 milijun eura.

Ne propustite