NIŠTA OD POVRATKA U KLUPE OVE ŠKOLSKE GODINE: Evo kako će se VRŠITI OCJENJIVANJE i kada POČINJE RASPUST

Region
NIŠTA OD POVRATKA U KLUPE OVE ŠKOLSKE GODINE: Evo kako će se VRŠITI OCJENJIVANJE i kada POČINJE RASPUST
Ministar Mladen Šarčević u izjavi osim ove vijesti, najavljuje i izmjenu Pravilnika za ocjenjivanje.

Vraćanja u školske klupe u Srbiji zbog časova ove školske godine neće biti.

Ministar Mladen Šarčević u izjavi osim ove vijesti, najavljuje i izmjenu Pravilnika za ocjenjivanje.

- Vraćanja u školske klupe za proces redovne nastave neće biti. Glavni dio posla, a to je bila nastava, privešćemo kraju. Uspjeli smo za izuzetno kratko vrijeme da se organizujemo i realizujemo nastavu za sve nivoe obrazovanja i mogu samo da pohvalim tim ministarstva prosvjete i nastavnike jer smo uspjeli ono što drugi u region nisu – kaže ministar Šarčević.

Praktično, raspust počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, a koja je ovaj put, tokom vanrednog stanja, bila onlajn.

Pred Ministarstvom je dodaje još mnogo posla, prvenstveno utvrđivanje modela kako ocijeniti đake.

skola

- Izmijenićemo Pravilnik za ocenjivanje jer sada nemamo tromesečja, nemamo ni dosadašnji vid završnog ispita. Oko ovog pitanja se prepliću različiti interesi počev od onog da ne bude završnog ispita, odnosno male mature. To je najlakši scenario, koji međutim, ne bi bio i najpošteniji jer bi to značilo da će pojedine škole upisati đaci koji, inače, ne bi mogli da ih upišu, čime bi ostali uskraćeni oni koji bi uspješnije položili ispite i upisali željene škole – poručuje Šarćević.

Ističe, kako dodaje, ''zato se analizira šta bi bio najbolji model''.

- U svemu se prvenstveno rukovodimo bezbjednošću djece i nastavnika. Zato i neće biti primjera radi 1. juna masovnog povratka u učionice. Procena modela za završne godine mora zadovoljiti dva uslova, prvenstveno bezbjednosni, ali i pravičnost. Za oko dvije, tri nedjelje izaći ćemo sa modelom, koji će odgovarati epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi za završni ispit – ističe ministar.

Podsjetimo, prvobitno je bilo najava da će škole početi da rade u junu, ali je struka bila striktno protiv toga, tako da je ova odluka da se sa završetkom onlajn nastave završi i školska godina, u potpunosti u skladu sa epidemiološkom situacijom kod nas.

(Blic.rs)

Ne propustite