OVO JE TAJNA UVIJEK MIRISNE ODJEĆE: Evo kako da se miris omekšivača OSJETI DANIMA!

Sve za dom
OVO JE TAJNA UVIJEK MIRISNE ODJEĆE: Evo kako da se miris omekšivača OSJETI DANIMA!
.

Ukoliko ste jedna od onih koja uživa u mirisnoj odjeći, donosimo vam trik kako da vam miris omekšivača na odjeći traje što duže.

1

Potrebno vam je:

  • Prazna bočica sa sprejem
  • Pola šoljice omiljenog omekšivača
  • Kašika sode bikarbone
  • Vruća voda

2

Priprema:

U praznu bočicu sa sprejem naspite pola šoljice omiljenog omekšivača, kašiku sode bikarbone i vruću vodu. Važno je da je voda vruća kako bi se soda bikarbona stopila s tekućinom.

Prije svake upotrebe protresite bočicu.

3

Ovaj sprej možete koristiti i za peškire i posteljinu, kao i za zavjese.

Odmah ujutro nanesite ovu tekućinu na zavjese i otvorite prozor kako bi zrak koji ulazi raspršio ugodan miris po cijeloj prostoriji.

4

Bez omekšivača odjeća je gruba i ne miriše lijepo. Međutim, da li ste znali da jednoj vrsti odjeće i tkanina nikada ne biste trebali dodavati omekšivač.

Naime, radi se o odjeći koja u svom sastavu ima mnogo veći udio poliestera. 

masina-pranje-odjeca

To je mahom sportska odjeća, kupaći kostimi, ali i helanke i neke bluze koje se sve češće prave od velikog procenta poliestera. 

Budući da je poliester drugačije tkan od ostalih tkanina, potrebno ga je i posebno tretirati.

omeksivac

U njega omekšivač ne prodire i ostaje samo kao premaz.

masina-nsl

Između tkanine i premaza zadržava se prljavština i tkanina u tom slučaju dodatno ne diše, a zadržavanjem znoja i nečistoća tkanina propadat će mnogo brže.

ŽENE, POD HITNO OČISTITE VEŠ MAŠINU: Odjeća vam se pere u fekalijama ako to nikada ne radite

kupatilo-rucnici-pexels-02

Ukoliko vam je nestalo omekšivača za veš u kući i dosadilo vam je da stalno dajete poveće sume novca za skupe omekšivače, onda će vas obradovati ovaj recept.

Uzmite regenerator za kosu (izaberite koji god miris vama najviše odgovara) i sipajte ga u veliki lavor pun tople vode. Potom sve promiješajte dok se voda i regenerator ne sjedine, ako smjesu pravite u nekoj flaši, ne mućkajte je jer će zapjeniti.

ves

Na kraju dodajte sirće i ponovo sve dobro promiješajte i prebacite u neku posudu ili flašicu u kojoj ćete držati svoj novi omekšivač.

Sirće je zaduženo da omekša veš koji perete, a regenerator će mu dati lijep miris.

Za 1 litar omekšivača vam je potrebno:

  • 6 šolja tople vode 
  • 3 šolje alkoholnog sirćeta 
  • 2 šolje regeneratora za kosu

 Omekšivač odjeći daje posebnu mekoću i prijatan miris, ali ima još mnogo načina na koji ga možete upotrebiti u kući.

* Osvježava prostor – Bočicu s raspršivačem napunite omekšivačem i vodom u odnosu 1:3 i poprskajte zavjese i tepihe, a na ovaj način možete da osvježiti i unutrašnjost automobila.

omeksivac

* Sprječava taloženje prašine – Sipajte kap, dvije nerazrijeđenog omekšivača na meku krpu, prebrišite televizor i kompjuter, to će ukloniti statički elektricitet i manje će “skupljati” prašinu.

* Glanca staklo – U bočicu s raspršivačem sipajte omekšivač i vodu u odnosu 1:4. Poprskajte meku krpu i obrišite prozore, tuš-kabinu, ogledala, a zatim prebrišite suhom krpom.

* Skida stare tapete – Pomiješajte pun čep omekšivača s 4 dl vode, potopite spužvice i ostavite da stoji 30 minuta, pa time premažite tapete.

* “Oporavlja” četke – Isperite četke za farbanje i čišćenje odjeće u 2 l vode s kap, dvije omekšivača i biće mnogo mekše.

Ne propustite