STRUK IZ SNOVA ZA SAMO DVIJE SEDMICE, MANEKENKE ĆE VAM ZAVIDJETI: Probajte ovu dijetu, stara odjeća vam neće više trebati!
Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum. Ova biljka potiče iz Azije. Od 10 do 13 stoljeća heljda se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu. Heljda je sada najpopularnija u Rusiji i Poljskoj.
Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća.
Cvjetovi heljde su aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med.
Heljda je jedna od najkorisnijih biljaka na planeti koja bi trebala biti uključena u našu svakodnevnu prehranu. Mnoge su znanstvene studije pokazale da heljda ima velike količine ljekovitih svojstava koja vam mogu pomoći u sprečavanju i liječenju različitih medicinskih problema.
Ovo zrno je također poznato kao hrana za mozak jer može značajno poboljšati vašu memoriju. Možete poboljšati funkciju vašeg cijelog dišnog sustava pripremanjem čaja s cvijećem heljde. Mješavina između cvjetova i lišća ove biljke izuzetno je korisna ako pate od arteroskleroze.
Studije su također pokazale da je heljda apsolutno učinkovita u ublažavanju nuspojava pretjeranog mentalnog rada, hemoterapije i zračenja.
Štoviše, to je naročito učinkovito u liječenju probavnih poremećaja, visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih stanja.
Heljda nije žitarica i ne sadrži gluten.
Heljda dijeta:
Ima vrlo niske kalorije, ali visok sadržaj hranjivih tvari. Heljda je bogata vitaminom B1, B6 i P, jodom, magnezijem, fosforom, kalijem, željezom, aminokiselinama i proteinima. Prema mnogim stručnjacima i nutricionistima, ova biljka je osobito korisna za osobe koje pate od bolesti jetre, hipertenzije i anemije.
Dijeta koju ćemo vam danas predstaviti traje 14 dana. Vaše tijelo će biti očišćeno od otpada i toksina gdje ćete izgubiti i do 5 kg.
Ova moćna biljka će vam pomoći riješiti višak kilograma i apetit lako.
![]()
Recept:
Napravite smjesu između 1,5 šalice kipuće vode i šalice heljde u loncu. Ispustite vodu i zatim dodajte još jednu šalicu kipuće vode. Ovisno o vašem apetitu, to može biti 1, 2 ili 3 šalice heljde, gdje ćete morati povećati količinu vode (jedna šalica heljde za svaku 1,5 šalice vode). Pokrijte dobivenu smjesu i pustite da preko noći.
Mješavina se treba konzumirati sljedećeg jutra bez umaka, soli ili začina. Trebali biste popiti litru kefira tijekom tog dana.
Vaši željeni rezultati bit će vidljivi u samo dvije sedmice.
Kao izvrstan izvor ugljikohidrata, heljda svakako treba biti uvrštena u jelovnike prehrambeno osviještenih pojedinca koji od namirnica ne očekuju samo osjećaj sitosti nego i kvalitetu.
Heljda se svrstava u žitarice jer ima rižino zrno i način korištenja. Kao zrno, pahuljice ili brašno heljda ima svoje mjesto na našim jelovnicima, a u nastavku pročitajte o nutritivnim karakteristikama, i 3 prijedloga pripreme obroka sa heljdinim pahuljicama.
Nutritivna vrijednost heljde
Heljdine sjemenke su namirnice s niskim glikemijskim indeksom. U 100 grama ovih sjemenki, naći ćete 343 kcal. Proteini koje nalazimo u heljdi imaju visoku biološku vrijednost. Na to utječe aminokiselina lizin koju heljda sadrži a koja poboljšava biodostupnost.
Od makronutrijenata sadrži 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina.
Heljda je bogata manganom te bogata željezom, bakrom,i fosforom. Također, heljda sadrži dva flavonoida sa pozitivnim utjecajem na zdravlje: rutin i kvercetin.
Rutin se smatra jednim od najvažnijih bioflavonoida. On jača kapilare, te može smanjiti štetnost oksidiranog LDL holesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Njegova najvažnija funkcija je produžavanje aktivnosti i efekta vitamina C.
U brojnim studijama kvercetin se pokazao kao najaktivniji od većine bioflavonoida. Pokazalo se da je kvercetin dobar protuupalni agens jer blokira nekoliko početnih stadija upale. Primjerice, kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina. Dokazano je jak antioksidant, pa štiti LDL-holesterol od oksidacije te tako smanjuje opasnost od nakupljanja na stijenkama arterija. Kvercetin sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.
![]()
Zdravstvena vrijednost heljde
Heljda je izvrstan izvor visokokvalitetnih i probavljivih proteina. Izvrstan je izbor za osobe koje ne jedu meso jer sadrži više i kvalitetnije proteine od kukuruza, riže ili pšenice. Također, heljda je bogata dvjema aminokiselinama – lizinom i argininom.
Heljda se preporučuje osobama s poteškoćama u probavi. Dodatno, zbog jednostavnosti sadnje i uzgoja, heljda se rijetko tretira hemikalijama, pa je i ovo dodatna prednost, posebno u vremenu kad je rijetko koja namirnica “čista” od različitih pojačivača rasta.
Heljda je žitarica koja ne sadrži gluten pa je podobna i za osobe koje boluju od celijakije. Kao namirnica s niskim glikemijskim indeksom, heljda sprečava nagli rast glukoze u krvi.
Dodatno, visok udio proteina i vlakana koji se nalaze u heljdi pomažu u normalizaciji razine šećera u krvi.
Heljda je bogat izvor magnezija, minerala koji se ponaša kao ko-faktor s preko 300 enzima.
Unos hrane bogate vlaknima sprečava nastanak žučnih kamenaca.
Naime, vlakna ne samo da ubrzavaju probav, ali i smanjuje izlučivanje žučne kiseline, povećava osjetljivost na inzulin te smanjuje razine triglicerida.
Osim toga, objavljena studija potvrdila je da hrana bogata vlaknima smanjuje rizik od razvoja raka dojke. Žene koje su dnevno unosile 30 i više grama vlakana imale su za 52% manji rizik od razvoja karcinoma dojke.
Recepti s heljdinim pahuljicama
Heljdina kaša s bananom
Sastojci:
60 g heljdinih pahuljica
1 žličica chia sjemenki
150 ml malomasnog ili bademovog mlijeka
1 žlica maslaca od kikirikija
1 žličica meda
½ žličice cimeta
½ banane
Priprema:
Heljdine pahuljice i chia sjemenke naspite u zdjelicu i prelijte mlijekom pa neka stoji. Potom smjesu izmiješajte pa dodajte cimet, med, maslac, pa promiješajte da se ujednači. Po vrhu posložite na kolutove banane i malo sjemenki, za dekoraciju.
Heljdini kolačići s datuljama
Sastojci:
3 zrele banane
50 ml maslinovog ulja
160 g heljdinih pahuljica
1 žličica ekstrakta vanilije
175 g datulja
1 žličica cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U tepsiju stavite papir za pečenje. Datulje ostavite u vreloj vodi 15-ak minuta, pa ogulite i nasjeckajte sitno.
U veću posudu stavite banane pa ih stisnite dok ne dobijete kašu. Dodajte heljdine pahuljice, datulje, ulje, vaniliju i cimet. Izmiješajte, pa ostavite da stoji 15-ak minuta, da se sve pomiješa.
Među dlanovima oblikujte kolačiće pa stavite na papir za pečenje. Pecite 20-ak minuta,, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Heljdini muffini s borovnicama
Sastojci:
150 g heljdinih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
120 g heljdinog brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
4 žlice chia sjemenki
240 ml jogurta
1 žličica cimeta
170 g smrznutih borovnica
3 žlice meda
½ žličice soli
2 jaja
80 ml maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte heljdine pahuljice, brašno, cimet, chia sjemenke, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte jaja i med. Dodajte jogurt, ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte suhe sastojke, uz miješanje. Na kraju dodajte borovnice i promiješajte.
Smjesu razdijelite u kalupe za muffine da svaki kalup napunite do ¾ kalupa. Pecite 25-30 minuta.