Musa: Izbjeći nagli porast oboljelih, jer bi to onemogućilo zdravstveni sistem

Aktuelno
Musa: Izbjeći nagli porast oboljelih, jer bi to onemogućilo zdravstveni sistem
.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa apelovao je još jednom na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Naglasio je kako je koronavirus zarazna bolest koja se brzo prenosi, te da smo iz iskustava drugih zemalja mogli vidjeti da su na samom početku imale vrlo mali broj slučajeva, ali da je onda došlo do naglog povećanja obolijevanja.

– Mjerama se upravo nastoji izbjeći nagli porast oboljelih, koji bi onemogućio zdravstveni sistem i njegove kapacitete da odgovore, prije svega, na zahtjeve pacijenata za intenzivnom njegom – rekao je Musa.

Jedino što nam u ovom trenutku preostaje, dodaje, su upravo ove mjere kojima nastojimo da razmaknemo ljude i spriječimo njihova okupljanja, kako bismo izbjegli prenos koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja novinara, Musa je rekao da osim molekularnih, PCR testova, kojima se dokazuje genetski materijal virusa, imamo i drugi tip testova – serološke testove kojima se dokazuju stvorena antitijela nakon izlaganja virusu.

– Oni su dodatno sredstvo za identifikaciju oboljelih i naročito će nam biti vrlo dragocjeni u kasnijoj fazi, jer će nam odgovoriti na pitanje koliko je ljudi dosad preboljelo koronavirus, a da su imali vrlo blage simptome ili da su bili asimptomatski – rekao je Musa.

Te informacije važne su, kako je naveo, jer se na taj može predvidjeti šta nas čeka u nekom budućem periodu, prije svega u septembru i oktobru, kada se može očekivati drugi val obolijevanja.

Ne propustite