Ministrica Turković zamolila Čavušolua: Pustiti opremu za BiH koja je blokirana u Turskoj

Aktuelno
Ministrica Turković zamolila Čavušolua: Pustiti opremu za BiH koja je blokirana u Turskoj
.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković telefonski je razgovarala s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušoluom. Razmijenili su tom prilikom zabrinutost za stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa u BiH i u Turskoj te istaknuli potrebu da ove dvije prijateljske zemlje učine maksimalne napore da se pandemija pobijedi. 

Ministrica Turković zahvalila je ministru Čavušoluu što je Turska među prvima pružila pomoć Bosni i Hercegovini u medicinskoj opremi te zamolila puštanje opreme koju je kupila bosanskohercegovačka firma, a nalazi se blokirana u Turskoj. 

Turković je izrazila želju i da BiH pomogne Turskoj kako bi makar na simboličan način olakšali tešku situaciju u vezi s Covidom-19, od kojeg u Turskoj bilježe skoro 700 smrtnih slučajeva i 30.000 zaraženih.

Čavušolu je naglasio da Turska podržava napore BiH u borbi protiv koronavirusa te da će BiH pružati materijalnu i medicinsku pomoć, osigurati podršku u nabavci neophodnih roba, kao i stručnu pomoć.  

Ne propustite