Raste broj covid-pozitivnih u Međugorju

Aktuelno
Raste broj covid-pozitivnih u Međugorju
.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije do sada je evidentirano ukupno 70 slučajeva covida-19, a posljednjih dana u fokusu je klaster Međugorje gdje se broj oboljelih popeo na 21.

Prvi slučaj covida-19 u Međugorju potvrđen je 29. ožujka, a radi se o časnoj sestri iz samostana u Miletini.

U međuvremenu samostan i "Majčino selo" stavljeni su u karantenu, dok epidemiološke službe rade na evidentiranju kontakata kojih je trenutno više od stotinu, kazao je prof. dr. sc. Jurice Arapovića, specijaliste infektologije SKB Mostar, te je dodao kako se sljedećih dana može očekivati povećanje broja oboljelih.

Broj potvrđenih slučaja covida-19 u tom žarištu trenutno je 21, među kojima je i jedan štićenik ustanove za djecu bez roditeljskog staranja "Majčino selo".

Pored 21 oboljelog u Čitluku, u HNŽ-u je registrirano 27 oboljelih u Konjicu, 20 u Mostaru i dvoje u Jablanici. Dvije muške osobe starosti 53 godine, jedna iz Konjica i jedna iz Mostara, do sada su umrle.

Osvrćući se na situaciju u "covid bolnici" SKB-a Mostar dr. Arapović je kazao kako se broj hospitaliziranih kreće između 15 i 20, od kojih su tri pacijenta na respiratoru i životnu su ugrožena.

- Jedan je pacijent jutros je skinut s respiratora i nadamo se njegovom oporavku - kazao je dr. Arapović.

Što se tiče izliječenih, dr. Arapović je kazao kako su se najmanje tri osobe iz Konjica oporavile, dok se za još nekoliko pacijenata očekuje potvrda da više nisu covid-pozitivne.

Komentirajući zdravstveno stanje medicinskih djelatnika, dr. Arapović je kazao kako su covid-pozitivni medicinska sestra i liječnik iz SKB Mostar, koji su bili u neposrednom kontaktu s prvozaraženom osobom iz Mostara, koja je u međuvremenu preminula.

Medicinska sestra i liječnik nalaze se u kućnoj izolaciji, dok je u "covid bolnici" u Mostaru hospitalizirana liječnica iz Opće bolnice Konjic koja se zarazila preko sina.

Covid-19 potvrđen je kod još jedne liječnice koja je bila u kontaktu s prvozaraženom osobom iz Širokog Brijega.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović osvrnuo se na utjecaj epidemije na gospodarske prilike, istaknuvši kako će županijska vlada najvjerojatnije sljedećeg tjedna u javnost izaći s konkretnim prijedlozima mjera pomoći.

- Naše ustavne ovlasti nisu bog zna kakve, ali ono što je u našoj moći mi ćemo učiniti. Ja ću vas podsjetiti da je Vlada HNŽ-a još prije tri tjedna zaustavila trošenje svih proračunskih sredstava osim onih nužnih za preživljavanje. Sve proračunske rezerve bit će usmjerene na pomoć gospodarstvu - poručio je Pavlović.
 

Ne propustite