Od 7 sati zatvoreno 20 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske

Aktuelno
Od 7 sati zatvoreno 20 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske
.

Na osnovu dogovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od jutros u 7 sati privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopćilo je da s BiH zatvara granične prijelaze: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje. 

Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze.

Ranije su iz Ministarstva sigurnosti BiH naveli kako dogovor uključuje i one granične prijelaze preko kojih je, odlukom Mješovite komisije za praćenje ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika. 

Odluka je uslijedila nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske.

- Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a onda je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova i ministrici Biseri Turković. Nakon toga je upućena zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog ove države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi. Inače, preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer su obje zemlje, kao što je poznato, donijele zabranu ulaska stranaca tako da se malogranični promet i nije odvijao. Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze - navodi se u saopćenju.

Ne propustite