Trump: Znao sam da će koronavirus biti užasan

Svijet
Trump: Znao sam da će koronavirus biti užasan
.

Predsjednik SAD Donald Tramp priznao je da je bio svjestan toga da će virus korona biti užasan, ali da nije želio da bude negativna osoba.

On je tokom obraćanja novinarima u Bijeloj kući odgovorio na pitanje da li je ranije potcijenio postojeću prijetnju od virusa korona.

"U vezi s tim je zaista lako biti negativan. Ali ja želim da dam ljudima i nadu, da budem onaj koji motiviše zemlju. Prolazimo kroz vjerovatno najgoru stvar koju je ova zemlja ikada vidjela", rekao je Tramp.

Tramp je istakao da će narednih nekoliko sedmica biti "veoma bolne" za SAD i da želi da svaki građanin bude spreman za dane koji dolaze, javio je "Sputnjik".

Upozorenje američkog predsjednika uslijedilo je nakon što su ga medicinski stručnjaci obavijestili da bi Kovid-19 mogao da odnese živote između 100.000 i 240.000 Amerikanaca, čak i ako se nastavi sa sprovođenjem mjera karantina.

Mnogi zdravstveni stručnjaci kritikovali su ranije Trampa zbog toga što nije ozbiljno shvatio prijetnju od virusa korona kada su se krajem januara pojavili prvi slučajevi zaraženosti u SAD.

"Situacija je pod kontrolom. Biće sve u redu", izjavio je Tramp 22. januara, a mjesec dana kasnije je najavljivao da će broj zaraženih "za nekoliko dana biti blizu nule".

Međutim, Tramp je 13. marta proglasio vanrednu situaciju u SAD zbog pandemije virusa korona, nakon čega su uvedene stroge mjere karantina, a stanovništvo pozvano da ostane kod kuće.

On je prošle sedmice nagovijestio da bi neka od ograničenja mogla biti ukinuta, kako bi se ljudi što prije vratili na posao i kako bi američka ekonomija nastavila da se kreće.

U SAD je do sada registrovano oko 189.000 slučajeva zaraženosti virusom korona, a preminulo je više od 4.000 ljudi. 

Ne propustite