11 ŽRTVA KORONA VIRUSA: U Srbiji preminuo muškarac

Aktuelno
11 ŽRTVA KORONA VIRUSA: U Srbiji preminuo muškarac
.

Uprkos intenzivnoj borbi ljekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine preminuo je 62-ogodišnji pacijent iz Kikinde inficiran korona virusom, rekao je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

U posljednja 24 sata u AP Vojvodini testirano je 49 osoba na prisustvo virusa korona, a bolest je potvrđena kod njih 15.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine trenutno se liječi 35 oboljelih pacijenta pozitivnih na virus korona. Četvoro pacijenata nalazi se na respiratoru.

Na teritoriji AP Vojvodine trenutno se prati više od 6.000 kontakata od ukupnog broja oboljelih pacijenta.

-Sve rigorizne mjere koje sporovdimo u ovoj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama. Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u cjelini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju nedgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem prijeti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote - kazao je dr Zoran Gojković.

Kako je dalje rekao, ključna stvar je da je što je moguće više razvučemo krivu širenja virusa. Trenutno imamo ustaljen broj pacijenta pozitivnih na virus korona. Zdravstveni sistem dobro funkcioniše, imao svu neophodnu medicinsku opremu.

Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtjevaju intenzivniji tretman. Sekretar Gojković je podsjetio da je stanje u Kikindi u ovom trenutku pod kontrolom.

Preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Klinički centar Vojvodine je da se svi ponašamo kao da smo zaraženi. Imamo njihove preporuke i jednu sliku u kom pravcu trebamo ići dalje, istakao je sekretar Gojković.

-Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima kako ne bismo morali primijenjivati još rigoroznije mjere. Kakve ćemo mjere sprovoditi, zavisi od svijesti građana i njihove solidarnosti“, naglasio je sekretar Gojković.

Izvor: Kurirs.rs

Ne propustite