Virus korona potvrđen kod 16 osoba u Federaciji BiH

Aktuelno
Virus korona potvrđen kod 16 osoba u Federaciji BiH
.

Zaraza virusom korona jutros je potvrđena kod još devet osoba u Tuzli, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. Takođe, Zavod za javno zdravstvo FBiH potvrdio je 7 novih slučajeva u Hercegovini koji su u statistiku uvedeni jutros u 10 sati.

Kako saznaje Klix, pet osoba u Tuzli su bile u kontaktu sa ranije zaraženima iz Medicinskog instituta Bayer, poznatijeg pod nekadašnjim nazivom Centar za srce. Nakon potvrđivanja da je koronavirusom u Tuzli zaražena medicinska sestra iz Medicinskog instituta Bayer u Tuzli pod epidemiološkim nadzorom našlo se okvirno 100 osoba koje su bile u njenom bliskom kontaktu.

Testiranju na virus korona tokom noći je podvrgnuto 46 osoba, a ministrica zdravstva TK Dajana Čolić za Klix.ba je kazala da dosadašnje analize Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla pokazuju da je koronavirusom zaraženo još devet osoba.

Čolić je navela da je pet novozaraženih povezano sa osobama iz Medicinskog instituta Bayer kojima je jučerutvrđeno prisustvo SARS-CoV-2 virusa.

Nulta osoba još uvijek nije pronađena, a prema trenutno dostupnim zvaničnim informacijama u samoizolaciji će se naći okvirno 300 osoba.

U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizovano devet pacijenata.

Slučajevi u Hercegovini

Kad je u pitanju jug zemlje, riječ je o dva slučaja Mostaru i pet slučajeva u Čitluku koji su potvrđeni sinoć, ali su u statistiku uvedeni tek jutros. Računajući uz to da su još 4 osobe zaražene virusom korna u Konjicu i jedno u Posušju, u ovom hercegovačkom kantonu je registrovano 12 novooboljelih osoba u prošla 24 sata.

U Bosni i Hercegovini su tako od jutros potvrđena ukupno 54 nova slučaja zaraze virusom korona.

Izvor: Klix.ba

Ne propustite