KONJIC UPUTIO APEL: Nemamo testova, ni epidemiologa

Aktuelno
KONJIC UPUTIO APEL: Nemamo testova, ni epidemiologa
.

Štab civilne zaštite Konjica uputio je zahtjev nadležnim vlastima za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa na području općine Konjic.

U apelu su istakli kako nemaju epidemiologa, da već tri dana nemaju potrebnog materijala za uzimanje uzoraka te da nemaju infektivni odjel u Općoj bolnici.

U zahtjevu koji su uputili Federalnom štabu civilne zaštite navode kako JU Dom zdravlja Konjic ima samo jednog epidemiologa koji je od 24. marta u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na korona virus.

"Neophodan je angažman dodatnog epidemiološkog osoblja koji bi mogao pratiti i odgovoriti na novonastalu situaciju", navode iz Štaba.

Ističu kako je na području njihove općine evidentirano 17 oboljelih i jedan smrtni slučaj te da se očekuje porast broja oboljelih jer su imali veliki broj kontakata.

"Nedostatak potrebnog materijala za uzimanje uzoraka već tri dana (subota, nedjelja i utorak), a takva subina nas očekuje i sutra (danas, op. a., sjednica održana 25. marta), nisu uzimani uzorci za testiranje na COVID 19 i kako nije izvjestan dalje nastavak uzimanja uzoraka za testiranje, apelujemo na hitnost u smislu osiguranja neophodnih materjala", naveli su iz konjičkog Štaba.

Poručuju da je općina Konjic poduzela sve mjere s ciljem izoliranja svih pacijenta zaraženih ovim virusom stavljajući u funkciju Motel Konjic kao improviziranu bolnicu, ali da bi isti odgovorio namjeni neophodno je osigurati adekvatnu medicinsku opremu za osoblje koje će biti angažovano.

"U sklopu Opće bolnice Konjic nema uspostavljen infektivni odjel i samim tim nema angažovanog specijalistu infektologa koji je u ovom momentu neophodan da zajedno s epdiemiologom odgovori na sve probleme s kojima se trenutno suočavamo", kazali su iz Štaba.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uputili su zahtjev za blagovremeno i profesionalno informisanje u cilju sprečavanja dezinformacija. Od njih traže da ih redovno obavještavaju o broju testiranja i rezultatima istih, a da informacije dostavljaju ovlaštenoj osobi JU Dom zdravlja Konjic i Štabu civilne zaštite Općine Konjic, a tek da poslije obavještavaju osobe čiji su brisevi uzeti za testiranje.

Izvor: N1

Ne propustite